Miro Kraljević

Sve više tvrtki u gospodarskoj zoni Knešpolje, stvaramo grad u kojem ljudi žele raditi i ostati

11.12.2020.
u 17:00

Na nedavnim lokalnim izborima Miro Kraljević ponovno je izabran za gradonačelnika Širokog Brijega. To je njegov peti uzastopni mandat pa tako spada među rijetke gradonačelnike koji se mogu pohvaliti time da su im sugrađani dali povjerenje i peti put zaredom. Tim povodom Večernji list BiH donosi razgovor s novim-starim širokobriješkim gradonačelnikom

Kako objašnjavate to da ste i peti put izabrani za gradonačelnika Širokog Brijega te kako to doživljavate?

Peti mandat je preda mnom. Mislim da smo uspjeli uraditi dosta toga, sve u skladu sa svojim mogućnostima. Ne želimo se hvaliti, ali činjenica je da smo odradili veliki broj kapitalnih projekata. Međutim, Široki Brijeg zaslužuje još i više. Nastavit ćemo raditi na dobrobit našeg grada i svih Širokobriježana. Vjerujem kako su to građani prepoznali i želim im zahvaliti na tome. Ne mogu reći kako sam svojevrsni fenomen. Ima i drugih sredina gdje su načelnici i gradonačelnici više mandata na vlasti.

HDZ BiH, stranka kojoj pripadate, ponovno je i na proteklim izborima odlično prošla na prostorima Federacije u kojima Hrvati imaju većinu. Što to, po vama, znači u kontekstu najavljenih izmjena Izbornog zakona i ustavnih reformi?

HDZ BiH ostvario je odličan rezultat na prostorima gdje žive Hrvati. Mislim da je razlog tome kvalitetan i uspješan rad na terenu. Bosni i Hercegovini žurno su potrebne izborne i ustavne reforme. Bez jednakopravnosti i realne konstitutivnosti Hrvata ova država teško može naprijed. Vjerujemo kako će svi politički čimbenici, kako domaći tako i strani, shvatiti kako se naši zahtjevi tiču temeljnih prava za napredak i dobrobit Bosne i Hercegovine kao države pune samostalnosti.

U kakvu ozračju Široki Brijeg očekuje božićne i novogodišnje blagdane, prvi put u doba korone?

Vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana za katolike jedno je od najradosnijih razdoblja. Iako je razdoblje epidemije koronavirusa, ne smijemo zaboraviti na one temeljne kršćanske vrijednosti. I Široki Brijeg osjeća određenu krizu zbog epidemije. Međutim, radost Božića ne može spriječiti ni korona.

U kojoj ste mjeri zadovoljni (ili možda nezadovoljni) ponašanjem Širokobriježana kad je riječ o pridržavanju (ili nepridržavanju) epidemioloških mjera?

Širokobriježani se pridržavaju mjera. Odgovornost je na svakome pojedincu. Za ove probleme svijet nema rješenje, a ne jedan “mali” Široki Brijeg. Vjerujemo kako ćemo odgovornim ponašanjem i brigom za svoje zdravlje i zdravlje drugih prebroditi ovu krizu.

Primiče se kraj ove poslovne i fiskalne godine. Prema podacima, Široki Brijeg je po razvijenosti peta jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH. Ukupna dobit širokobrijeških tvrtki u 2019. godini bila je veća za petinu od dobiti godinu dana prije. Kako je Široki u gospodarskom i financijskom smislu prošao ovu godinu, kako se i u kojoj mjeri uspio “othrvati” pandemiji?  

Posljednjih godina svjedoci smo kako je gospodarstvo Širokog Brijega kontinuirano raslo. Sve zahvaljujući našim ljudima i njihovoj sposobnosti. Teško nam je procijeniti rast ili pad gospodarstva za ovu godinu. Podatke ćemo imati tijekom prvog polugodišta sljedeće godine. Siguran sam kako su se naši gospodarstvenici uspjeli iz ove krize izvući na najbolji mogući način. Vrlo je vjerojatan određeni gospodarski pad. Nadamo se kako će se uspješan rast koji je bio prije korone nastaviti u sljedećim godinama. Razvoj gospodarskih subjekata, koji je vidljiv u industrijskom zonama, daje nam dozu optimizma i vjeru u još veći razvoj Širokog Brijega.

Gradsko vijeće usvojilo je niz mjera za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa, što se moralo odraziti i na prihodovnoj i rashodovnoj strani gradskog proračuna.

Gradski proračun jako je osjetio ovu krizu. Usvojili smo određene mjere za oporavak u skladu sa svojim mogućnostima. Također, više razine vlasti osigurale su sredstva za plaće i doprinose. Pomogli smo i našim poljoprivrednicima kroz financiranje proljetne sjetve. Prihodovna strana rebalansom je manja za 613.200 KM, dok je minus na rashodovnoj strani 845.000 KM u odnosu na planirano.

Imali ste rebalans gradskog proračuna za ovu godinu. Kakav proračun očekujete za sljedeću? Često smo razgovarali o nekorektnoj raspodjeli javnih prihoda. Široki Brijeg jako puno sudjeluje u stvaranju javnih prihoda, a vraća mu se razmjerno jako malo. Imate svoje mišljenje o tome.

Rebalans proračuna završili smo pred kraj prošlog mandata i usvojili odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca. Vjerujem kako će i proračun za sljedeću godinu biti na razini 2020. Što se tiče javnih prihoda, napravljene su određene preinake, što je značilo i više sredstava u proračunu. Međutim, to za Široki Brijeg nije dovoljno. Mi smo sredina koja ima jedno od najrazvijenijih gospodarstava, stoga i očekujemo veći povrat tih sredstava. Tražit ćemo još decentraliziraniji i pošteniji sustav raspodjele javnih prihoda.

Prošlo je četvrt stoljeća od uspostavljanja mira u BiH i Daytonskog sporazuma. Koliko je, prema vašem mišljenju, Široki Brijeg napredovao u ukupnom društvenom, gospodarskom, kulturnom i sportskom pogledu?

Široki Brijeg prije rata bio je jedna od najnerazvijenijih općina. Najbolji pokazatelj bila je zaposlenost koja je bila upola manja nego danas. U proteklih 30 godina napredovali smo u svakome pogledu, gospodarskom, kulturnom i sportskom. Grad se razvijao sukladno mogućnostima. Činjenica je da je mnogo toga napravljeno, ali moramo i priznati da se moglo i više. Ponekad smo to željeli, ali nismo imali mogućnosti. Možemo obećati kako ćemo i dalje raditi na dobrobit svih Širokobriježana.

i ste načelnik, odnosno gradonačelnik Širokog Brijega već više od 16 godina. Kako ocjenjujete svoje mandate?

U prvom redu želim zahvaliti Širokobriježankama i Širokobriježanima na povjerenju koje su mi ukazivali tijekom proteklog razdoblja. Teško mi je ocjenjivati svoj rad. Cilj mi je uvijek bio raditi za Široki Brijeg i njegove građane.

A što možete građanima Širokog Brijega obećati u petom mandatu?

Nikada nisam davao nerealna obećanja. Stoga ni sad neću obećavati ništa što nije realno ni ostvarivo. Vjerujem kako je to prepoznato. Možemo obećati kako ćemo nastaviti s realizacijom kapitalnih infrastrukturnih projekata u našem gradu, nastavit ćemo podupirati projekte mjesnih zajednica, naših mladih i udruga te podržavati rad kulturnih i sportskih djelatnika te biti podrška našim gospodarstvenicima. Nastavit ćemo osluškivati potrebe svih naših građana kako bismo izgradili Široki Brijeg po mjeri svakog čovjeka.

Pred vama je niz infrastrukturnih projekata, posebice vezanih za gradski promet i vodoopskrbne projekte te prečistač otpadnih voda. Jeste li zadovoljni priljevom sredstava za tu namjenu?

Nastavili smo s infrastrukturnim projektima. Trenutačno su najaktivniji projekti vodoopskrbe. Prošle godine u rad je pušten vodovod Buhovo, u Biogracima je izvedeno poboljšanje vodovodne mreže. Privalj je na 90 posto završetka vodovodne mreže. Kočerinski vodovod stvorio je mogućnost za gotovo 300 priključaka. Za mjesne zajednice Ljubotići i Dobrkovići osigurana su sredstva, a radovi teku planiranom dinamikom. Vrijednost radova u prvoj fazi u MZ Ljubotići iznosi 565.018 KM s PDV-om, dok je za Dobrkoviće ugovor u vrijednosti od 906.750 KM s PDV-om. Unatoč pandemiji, radovi na projektima vodovoda u Ljubotićima i Dobrkovićima nastavljaju se. Također, završili smo prvu fazu radova na vodovodu u Knešpolju u vrijednosti od 270.000 KM s PDV-om. Trenutačno u suradnji s Mjesnom zajednicom nastavljamo izgradnju sekundarne mreže. Također, vrijedi spomenuti i završetak vodovodne mreže kroz industrijsku zonu Trn i naselje Zavoznik.

Realizacija projekta izgradnje prečistača otpadnih voda jedan je od najvećih projekata u Širokom Brijegu. Njegova vrijednost procjenjuje se na oko šest milijuna KM. Bilo je potrebno dulje vrijeme za početak ovog projekta zbog opsežne papirologije. Također, imali smo određenih poteškoća i s viših razina glede izbora nadzora. Trenutačno radovi teku planiranom dinamikom, a na gradilištu se već vide obrisi objekta. Dobar dio proračunskih sredstava u proteklih godinu dana uložen je i u rekonstrukciju lokalnih cesta, kao i obnavljanje dijela gradskih ulica. Ulaganje u lokalne ceste provodi se kontinuirano i u skladu s proračunskim mogućnostima, a na godišnjoj razini to iznosi oko milijun maraka.

 

Unatoč problemima vezanim za koronavirus u tijeku je izgradnja i proširenje poslovnih kapaciteta više tvrtki u Širokom. Tu posebice mislimo na projekte u industrijskoj zoni Knešpolje. Znamo da poznajete gospodarska kretanja u svom gradu. Možete li za čitatelje Večernjeg lista kazati što se sve tu gradi i u kojoj su fazi ti objekti?

Velik broj gospodarskih subjekata radi na proširenju svojih kapaciteta, bilo da je riječ o skladišnim ili proizvodnim objektima. Gradska uprava je kroz razvoj industrijskih zona stvarala uvjete, a to nam je cilj i u budućnosti. Trudili smo se biti dobar servis. Svjesni smo činjenice kako administracija zna biti spora, ali pokušavamo rješavati sve probleme.

Zadovoljstvo nam je istaknuti kako će se ulaganjima u ovu gospodarsku zonu u sljedećem razdoblju gospodarska slika Širokog Brijega još više poboljšati. Među gospodarskim subjektima koji su izgradili novi pogon vrijedno je spomenuti gospodarsko društvo Sjemenarna d.o.o. koje je na tom području izgradilo veliki distributivni centar u sklopu kojeg su skladište i pakirnica. Također, tu je iFORM koji je svoj pogon već izgradio. Riječ je o poduzeću koje se bavi proizvodnjom alata i dijelova od lima za automobilsku industriju. Zapošljavaju nešto više od 50 ljudi, a cilj im je još veće ulaganje u tehnologiju i kadrove. Tvrtka TEM Mandeks d.o.o. gradi objekt u koji će potpuno premjestiti proizvodni pogon, kao i na proširenju kroz nove proizvodne hale. Njihova djelatnost odnosi se na preradu plastičnih masa i proizvodnju elektroinstalacijskog materijala. Trenutačno zapošljavaju oko 115 djelatnika, a 70 posto svojih proizvoda izvoze.

ATACO – trgovina i zastupanje d.o.o Mostar tvrtka je koja se u BiH bavi trgovinom i distribucijom proizvoda svjetski renomiranih proizvođača, a planiraju u gospodarskoj zoni Knešpolje izgraditi glavni distributivni centar za cijelu Bosnu i Hercegovinu i jugoistočnu Europu. Gospodarsko društvo TT kabeli d.o.o. Široki Brijeg u navedenoj gospodarskoj zoni već ima pogone, a njihova primarna djelatnost je proizvodnja energetskih kabela do 1 kV uz trgovinu i izvođenje radova. Također, najavili su širiti svoje poslovanje kroz izgradnju novih pogona. Tu je i tvrtka Emerus, kao i drugi gospodarski subjekti.

U tijeku je izrada projekta prometnog pristupa s magistralne ceste u smjeru industrijske zone Knešpolje. Dokle se stiglo s tim?

Održali smo sastanak s predstavnicima JP Ceste Federacije BiH. Teme sastanka bile su kako na najbolji mogući način poboljšati uvjete i sigurnost na magistralnoj cesti M6.1 koja prolazi kroz Široki Brijeg. Dogovoreni su određeni projekti koji bi se realizirali u sljedećem razdoblju, kako kroz projektiranje tako i kroz zahvate. Planirani su projektiranje i rekonstrukcija križanja magistralne ceste M6.1 s lokalnom cestom koja vodi do novoformirane industrijske zone Knešpolje.

Kako stoje stvari s industrijskom zonom Trn?

Kao i s industrijskom zonom Knešpolje. Kontinuirano stvaramo uvjete za još veći razvoj kroz ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Paralelno s radovima na izgradnji lokalne ceste izgrađena je i vodoopskrbna infrastruktura u dužini od 1400 metara, čime su osigurane dovoljne količine vode za postojeće i buduće gospodarske subjekte. Također, planiramo izgraditi potpuno novi ulaz u industrijsku zonu iz smjera zapada, čime bi se lokalna cesta adekvatno spojila na magistralnu cestu M6.1. Poduzeće FEAL d.o.o. svoju djelatnost obavlja na području industrijske zone Trn. Iako su u proteklom razdoblju širili svoju proizvodnju, tu namjeru imaju i u sljedećem razdoblju.

Imate li podatke o trenutačnom broju zaposlenih u Širokom? Prije pola godine pitali smo vas kad će, prema vašem mišljenju, broj zaposlenih u Širokom dosegnuti željenu brojku od osam tisuća. A još nas više zanima kada bi prosjek plaća u Širokom mogao prijeći “magičnu” brojku od tisuću KM.  

Prije početka krize bili smo blizu brojke od osam tisuća zaposlenih. Vjerujem kako će u budućem razdoblju naše gospodarstvo nastaviti rasti istim tempom kako bi se dosegnula i prestigla ta “željena znamenka”. Gradska je uprava kroz razvoj industrijskih zona stvarala uvjete, a to nam je cilj i u budućnosti. Trudili smo se biti dobar servis. Ne mogu prognozirati kada će prosjek plaća prijeći brojku od tisuću KM. To ne ovisi o meni, mogu samo reći kako bi razvojem gospodarskih subjekata i plaće trebale rasti.

Niske plaće mnoge su navele na pomisao da potraže mjesto pod suncem izvan Širokog. Većinu njih zaustavila je korona. Kako gledate na demografsku sliku Širokog Brijega i koliko vjerujete u demografski rast u sljedećim godinama?

Mnogo je razloga koji utječu na odlazak stanovništva. Danas smo u situaciji kada većina građana ima mogućnost otići u razvijenije zemlje u potrazi za boljim životom. Situacija u Bosni i Hercegovini nije najbolja, stoga su i odlasci za boljim životnim prilikama razumljivi. Vjerujem kako ćemo kao društvo pronaći najbolje rješenje kako bismo spriječili odlaske i stvorili uvjete za pristojan život svih Širokobriježana. Demografska slika Širokog Brijega uopće nije loša. Posljednjih nekoliko godina imamo blagi rast. Kroz određene mjere pomoći za novorođenu djecu, kako s lokalne tako i sa županijske razine, pokušavamo pomoći mladim obiteljima. To je smjer u kojem trebamo ići.

Vidimo da se počelo raditi na projektu Duhanske stanice. Kakva je perspektiva tog projekta?

Manjim projektnim aktivnostima stvoren je veliki broj parkirališnih mjesta na prostoru Duhanske stanice, a uklonjen je dio ruševnih objekata. Nastavit ćemo s manjim aktivnostima, uklanjanjem dijelova objekata koji ugrožavaju sigurnost građana. Još je u tijeku izrada detaljnoga plana projekta Duhanske stanice. Aktivno radimo na projektnoj dokumentaciji. Možemo reći kako je ovo velika investicija i bit će potrebno pronaći financijska sredstva sa svih strana.

Više smo puta razgovarali o problemima i okolnostima vezanim za saniranje ruševnih objekata u samom središtu grada i nadomak autobusnog kolodvora. S druge strane, mnogi su vam čestitali na uređenju dijela grada od zgrade Županije i Nameksa u smjeru Borka. Građani će svakako podržati projekt uređenja dijela grada od Trga žrtava do hotela te izgradnju objekta do robne kuće Diona i izgradnju parkirališta. Hoće li uskoro biti još takvih pozitivnih iznenađenja u gradu?

Imamo cilj urediti središte grada i sanirati ruševne objekte. Problemi sa saniranjem uvelike su otežani jer su svi ti objekti u privatnom vlasništvu. Vjerujemo kako će se postići kompromis na dobrobit svih. Dio grada koji ste spomenuli uredili smo u posljednjih godinu dana. Ima još određenih projektnih aktivnosti koje planiramo, ali svakako možemo reći kako je taj dio grada postao jedna zasebna cjelina. Ne vjerujemo da će biti iznenađenja, ali mogu reći kako će biti realiziranja započetih projektnih aktivnosti. Završava se natječajna procedura za uređenje prostora od Trga širokobrijeških žrtava prema robnoj kući. Također, želimo riješiti i parkirališni prostor ispod robne kuće i hotela Park. Dogradnja objekta robne kuće, odnosno izgradnja stambenog objekta, trenutačno je na javnoj raspravi. Ta investicija je u privatnom aranžmanu, a nama je cilj uređenje prostora ispred i ispod robne kuće.

Pojavila se potreba izgradnje kružnog toka kod nove školske zgrade na Pecari?

Taj projekt planiramo odraditi. Već smo bili krenuli u određene aktivnosti, ali su nas usporili imovinsko-pravni odnosi. Pokušavamo pronaći sredstva kako bismo zatvorili cijelu financijsku konstrukciju. Vjerujem kako će to biti u što kraćem roku.

Predsjednik ste NK Široki Brijeg koji dobro “gura” u Premijer ligi BiH. Solidno stoje i drugi širokobriješki sportski klubovi. Kakve su perspektive NK Široki Brijeg i drugih klubova? Hoće li Široki i dalje sloviti kao grad sporta?

Unatoč problemima s koronavirusom, imamo odlične rezultate. Ciljeve uvijek postavljamo visoko i trenutačno se nalazimo u borbi za sami vrh. Pohvalno je što većinu momčadi čine domaći momci ili momci koji su prošli našu školu nogometa. To su odlični temelji za budućnost. Klub je stabilan, imamo određenih problema kao i svi ostali. Ovo je teška godina za sport. Mi smo uvijek bili grad sporta i to želimo održati. Podržavamo sve sportske kolektive. Međutim, najveći podupiratelji sporta naši su gospodarstvenici. Ne sumnjam u njihovu potporu za razvoj našeg sporta kako individualnog tako i kolektivnog.

Korona je spriječila ovogodišnje održavanje već afirmiranih i tradicionalnih kulturnih projekata u Širokom Brijegu. MFF je upriličen u online izdanju kao i neki drugi kulturni projekti. No, unatoč koroni, održani su neki kulturni programi prilagođeni novonastaloj situaciji. Široki je prepoznatljiv po kulturnim projektima. Može li još napredovati u tom pogledu?

Kao što smo već rekli, epidemija koronavirusa utjecala je na sve sfere života. Nažalost, ona je utjecala i na otkazivanje širokobrijeških festivala i kulturnih događaja. Imali smo bogat sportski, kulturni i festivalski program cijele godine. Ne sumnjam kako ćemo se dogodine vratiti tome. Grad će uvijek podupirati sve aktivnosti koje su u interesu naše zajednice. Uvijek se može više. Osim sportskog i gospodarskog, želimo razvijati Široki Brijeg i kao kulturno središte.

Korona je ljude navela na to da o poljoprivrednoj proizvodnji valja ozbiljnije razmišljati i djelovati. Kako gledate na razvoj poljoprivredne proizvodnje u Širokom, posebice u kontekstu projekta Podravke? Smilje se pokazalo kao skupa škola.

Poljoprivreda uvijek ima prostora za razvoj. Pozdravljam projekt Podravke kao odličan primjer kako se ulaganjem u ovaj kraj i stvaranjem adekvatnih uvjeta mogu stvoriti prilike za pristojan poljoprivredni rad od kojeg obitelji mogu živjeti. Nadam se da će i u budućnosti biti ovakvih konkretnih projekata. U posljednje vrijeme sve je više poljoprivrednih aktivnosti. Pokušat ćemo osigurati jedan dio sredstava za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja.

Stanogradnja je u velikoj ekspanziji. Imate li uvid u to koliko se stanova trenutačno u Širokom gradi i imate li saznanja o planiranim novim stambenim projektima?

U posljednje vrijeme imamo ekspanziju izgradnje stanova. U kratkom razdoblju izgrađeno je nekoliko zgrada. Izgleda da na tržištu ima potražnje, stoga je i ponuda u skladu s tim. Također, investitori ne posustaju, a uskoro će u Širokom Brijegu biti izgrađeni novi stambeni prostori. Trenutačno je u gradnji oko 50 stambenih jedinica, a, prema najavljenim planovima privatnih investitora, sigurno možemo očekivati još toliko.

Ne prestaju priče o mogućnosti nove i svrsishodnije regulacije gradskog prometa?

Činjenica je kako Široki Brijeg ima određenih problema s prometnom regulacijom. Struka će reći svoje mišljenje. Pokušat ćemo napraviti najbolja rješenja. Široki ima specifičan zemljopisni položaj, stoga je i teško pronaći idealna prometna rješenja. Živimo na dosta frekventnom prostoru, a broj registriranih vozila nikad nije bio veći. Izgradnja brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica RH uvelike bi trebala rasteretiti promet kroz Široki Brijeg.

Za svaku je pohvalu uređivanje korita rijeke Lištice. Hoće li se nastaviti s tim?

Naravno. Želimo urediti korito rijeke Lištice koja je izvor života u našem gradu. Stoga je odgovornost na svima nama da čuvamo ono što nam je priroda dala. Malo tko ima ovakvo prirodno bogatstvo u središtu grada. Želimo i moramo ga očuvati.

Širokom je potrebna jedna kvalitetna tržnica na pristupačnom mjestu. Stara već dugo nije to što Širokobriježanima treba. Postoji li prikladna lokacija za novu tržnicu?

Prostor stare tržnice želimo adekvatno urediti i opremiti. Trenutačno radimo na tome kako bismo korisnicima osigurali što bolje uvjete. Nadamo se da će tržnica opravdati očekivanja Širokobriježana. Mi ćemo u svojim planovima raditi i na traženju neke bolje lokacije.

Što možete poručiti svojim sugrađanima za Božić i novu, 2021. godinu?

Sugrađanima, Širokobriježankama i Širokobriježanima želim čestitati nadolazeći blagdan Božić i sretnu i uspješnu novu godinu. Provedite ovo razdoblje u blagdanskom ozračju, sa svojim obiteljima. Vjerujem kako ćemo pronaći izlaz iz cijele ove situacije. Uvijek sam optimist pa vjerujem da ćemo ovdje ostati i opstati kao što smo i dosad u mnogo težim vremenima. Ovaj narod naučio je raditi i boriti se za bolje uvjete. Neka Široki Brijeg uistinu bude grad u koji ljudi žele doći, u njemu živjeti i raditi te u njemu ostati.•

Ključne riječi

Komentara 1

LI
Lijan
21:58 11.12.2020.

Dobra mu ova, dobar dio proračuna ide na saniranje cesta😁. Široki zovu Šahtograd Al debeli ne zna..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?