hospitalizirano desetero djece u Tuzli

Sve više slučajeva ospica, postoji opasnost od širenja epidemije

ospice
VL FOTO
11.01.2024.
u 21:15

U Klinici za zarazne bolesti zbog pojave ospica hospitalizirano desetero djece, od kojih je većina dojenačke dobi, navode iz UKC-a Tuzla. Da se ospice šire u BiH, potvrdio je i dr. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti ZZJZ FBiH

Na području Tuzlanske županije evidentirana je pojava ospica (morbile, krzamak) kod djece predškolske i školske dobi. Trenutačno je u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla zbog pojave ospica hospitalizirano desetero djece, od kojih je većina dojenačke dobi, piše Večernji list BiH.

Slaba procijepljenost

- Tijekom vikenda u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla zabilježen je porast djece koja su hospitalizirana u Klinici za dječje bolesti. Zbog simptoma prouzročenih respiratornim virusima, influencom i parainfluencom na prijamnom odjelu ove klinike urađeno je više od 550 pregleda i intervencija. Trenutačno je u Klinici za dječje bolesti UKC-a Tuzla hospitalizirano 78 djece, uz 56 majki pratilja, što ukazuje na ozbiljnost epidemiološke situacije, ali i predstavlja problem smještajnih kapaciteta. Dobra organizacija i angažman zdravstvenog kadra omogućili su uredno funkcioniranje unutar bolničkog sustava te su oboljenja izazvana zaraznim uzročnikom stavljena pod nadzor i izolirana, a potom je vršen premještaj u Kliniku za zarazne bolesti. U Klinici za zarazne bolesti zbog pojave ospica hospitalizirano je desetero djece, od kojih je većina dojenačke dobi - navode iz UKC-a Tuzla. Da se ospice šire u BiH, potvrdio je i dr. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, slučajevi sezonske gripe, COVID-19 i ospica registrirani su u Federaciji BiH. Kako navodi, iz dana u dan potvrđuju se novi slučajevi ospica.

- I zbog velikog broja osjetljive populacije postoji tendencija k širenju epidemije - naglasio je Musa. Ukazao je i na nisku razinu procijepljenosti, što može dovesti do širenja nekih oboljenja.

- Ono što smo komunicirali tijekom pandemije i u ovom postpandemijskom razdoblju, što zabrinjava, jest da su ostvareni obuhvati imunizacijom cjepivom iz redovitog programa niži od onih ciljnih vrijednosti. Za neka cjepiva su znatno niži, prije svega, za cjepivo protiv ospica, rubeole i zaušnjaka, tzv. MRP cjepivo. Obuhvat u ciljnoj dobnoj skupini, znači djece do 24 mjeseca, do druge godine, iznosi oko 50 posto, a ciljna vrijednost za ospice, koje su vrlo visoko zarazne, je 95 posto. Znači, zamislite koji je broj osjetljive populacije sada prisutan. Uvijek, pogotovo kada je riječ o MRP cjepivu, značajan broj djece se cijepi i sa zakašnjenjem, nakon druge godine života, to je još nekih 20 posto. Ali, evo, uz ovih 20 posto, opet jedan broj djece ostaje necijepljen. I ono što sada vidimo, prije svega u Tuzlanskoj županiji s početkom godine, detektiramo potvrđene slučajeve ospica. I to je ono što je u ovom trenutku zabrinjavajuće. Znači, to je vrlo zarazna bolest. Imamo značajan broj osjetljive djece koja nisu redovito cijepljena i to zapravo pogoduje širenju te bolesti - objasnio je Musa. Provjerili smo kakvo je stanje u Mostaru, ima li hospitalizirane djece. - U SKB-u Mostar za sada nema hospitalizirane djece zaražene ospicama - kazala nam je glasnogovornica ove ustanove Andrijana Pandža.

Širenje hripavca

Drugo, cjepivom preventabilna bolest je veliki kašalj ili hripavac, a već ima registriranih slučajeva u BiH.

- Vidimo i u regiji da je situacija komplicirana. Prije svega u Hrvatskoj, koja ima više od 4000 slučajeva oboljelih od velikog kašlja. To je također cjepivima preventabilna bolest, za koju postoji sigurno učinkovito cjepivo. Mi smo slučajeve velikog kašlja detektirali u studenome i prosincu, to je 30-ak slučajeva. Mislimo da slučajeva ima više, ali da se on zapravo manje testira. U idućem razdoblju treba se testirati veći broj ljudi. Dio kontrole ovog oboljenja jest izolacija potvrđenog slučaja. Kod odraslih osoba on može biti neprepoznat. Odrasla osoba se s tim kašljem i izbori - naveo je. Međutim, smatra da se komplikacije te bolesti mogu javiti kod najmlađe populacije, pogotovo djece do godinu dana. Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 55 oboljelih od velikog kašlja s blažom kliničkom slikom, od kojih je većina nepotpuno cijepljena. Od ukupnog broja prijavljenih većinu čine tinejdžeri. - U Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar do sada su zabilježena tri slučaja hripavca - kazala nam je Pandža. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije