Posušje

Sve više pasa lutalica u središtu Posušja

20.03.2017.
u 08:00

Brojni su Posušani koji vole i čuvaju svoje pse kao kućne ljubimce, a posuški lovci ih posebice čuvaju kao rasne životinje i brinu se o njima.

No, ipak neki se ogluše o svoju dužnost da pse čuvaju kako ne bi lutali ulicama i predstavljali opasnost građanima, posebice djeci i školarcima.

Psi lutalice

Iz posuške Osnovne škole Ivana Mažuranića, koja ima veliki broj osnovaca, pristigla je obavijest za javnost o opasnostima koje vrebaju od pasa lutalica.

- U krugu naše škole sve je više pasa, a dolaze i pred sama školska vrata i hodnike. Djeca su uznemirena i stoga smo kontaktirali nadležne općinske službe, pa i roditelje, da povedu računa o zaštiti svojih pasa kako ne bi stvarali opasnost za školarce, rekao nam je ravnatelj posuške Osnovne škole Ivana Mažuranića, te velike škole, Zvonimir Širić.

Iz Odjela inspekcijskih poslova Službe za gospodarstvo općine Posušje također je preko lokalne Radiopostaje Posušje upućen poziv o sve većoj pojavi pasa lutalica na posuškim ulicama. Naglašeno je kako vlasnici pasa ne smiju puštati pse da se slobodno kreću, nego ih vezati i tako voditi na javne površine i ulice.

Inspekcijske mjere

Ako se vlasnici pasa ne budu pridržavali svih predviđenih uputa, slijede mjere općinske inspekcije sukladno zakonskim propisima.

Kontaktirali smo i domaće lovačke udruge u vezi s novonastalom problematikom, odnosno psima lutalicama, pa je pristigao odgovor kako svi moraju učiniti ono što je predviđeno zakonskim mjerama.

Potvrđeno je kako je u Posušju trenutačno oko 150 pasa lutalica i da će lovci sa svoje strane raditi na boljem čuvanju pasa jer ima i rasnih koji su “izgubili” vlasnike.

Pitali smo nekoliko Posušana o toj pojavi pasa lutalica i svi su bili istog mišljenja kako valja poduzeti neke mjere i rješenja da se zbrinu psi lutalice. Pokazivali su i zapuštenu bivšu Tvornicu kružnih pila gdje “stanuju” psi bez čuvara i vlasnika.

Ističu kako je ovaj problem potrebno hitno riješiti. Mora se sve masovnija pojava lutalica bolje riješiti kako bi se, posebice djecu odnosno školarce, zaštitilo od ugriza i napada. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije