problemi u bih

Sve više pacijenata zbog svinjske gripe, preporuke liječnika i dalje na snazi

17.02.2019.
u 11:15

Pet pacijenata u zeničkoj bolnici ima simptome svinjske gripe, a jedan slučaj je i službeno potvrđen te je pacijent iz Tešnja završio na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. S obzirom na to da u BiH smrtnost zbog gripe nije nikakvo iznenađenje, ovu informaciju treba ozbiljno shvatiti. Čak 45 osoba preminulo je od siječnja ove godine do danas, što stvara zabrinutost. Osobit problem u BiH stvara manji broj cijepljenih osoba općenito protiv gripe negoli je slučaj u razvijenijim zemljama, a cjepivo je, prema riječima stručnjaka, izuzetno sigurno i učinkovito sredstvo za obranu od bolesti. Svinjskoj gripi podložnije su određene skupine ljudi - trudnice, mala djeca, pretile osobe (zbog problema s dišnim putevima), oboljeli od raka, HIV-a i kronični bolesnici. Zavod za javno zdravstvo u ranijem priopćenju istaknuo je da su simptomi bolesti isti kao i kod ostalih vrsta gripe, uz temperaturu iznad 38, ali savjetuje se potražiti liječničku pomoć dođe li do iznenadne vrtoglavice, niske temperature, bolova u prsima i abdomenu te kratkoće daha, kao i u slučaju da visoka temperatura potraje dulje od četiri, pet dana. Za djecu vrijede posebni simptomi, a ono na što valja obratiti pozornost je odbijanje hrane i tekućine, preosjetljivost na dodir, izbjegavanje interakcije, kratkoća daha i vrućica s osipom.

- Ove godine za razliku od ranijih godina imamo više djece nego ranijih godina. Puno je djece, ali i starijih, te kroničnih bolesnika koji nisu cijepljeni - potvrdio je Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Što se tiče preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, one su i dalje aktualne i na snazi jer sezona gripe još nije završila. Tako se onima koji planiraju neki međunarodni put savjetuje da ga odgode ako imaju bolest praćenu temperaturom. I onima koji se iz inozemstva planiraju vratiti u BiH predlaže se da taj put odgode ako su bolesni, do ozdravljenja. Preporuka je i da se bude barem metar od osoba koje kašlju ili kišu te da se izbjegava rukovanje i ljubljenje. Preporučljivo je izbjegavati pothlađivanje i koristiti prikladnu odjeću i obuću prilikom naglih temperaturnih promjena. Svjetska zdravstvena organizacija predlaže i da se prekrije lice prilikom kašlja ili kihanja, po mogućnosti maramicom za jednokratnu upotrebu, a nakon toga je obvezno oprati ruke. - Perite ruke učestalo sapunom i vodom u skladu s higijenskim preporukama te rukama ne dodirujte lice. Ako osjetite simptome bolesti, ostanite kod kuće i kontaktirajte liječnika telefonom. Usred povišene temperature dolazi do značajnog isušivanja organizma, stoga uzimajte dovoljno tekućine - savjetuje WHO.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije