Gospodarstvo

Sve više mladih bez posla u Republici Srpskoj

24.11.2015.
u 06:30

U nadi da će im Zavod za zapošljavanje pronaći posao, u Srpskoj se za devet mjeseci prijavilo 25.136 osoba

Na evidenciju Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u prvih devet mjeseci prijavilo se 10.795 osoba starosne dobi od 18 do 30 godina ili 43 posto ukupnog broja novoprijavljenih osoba u Republici Srpskoj.

U nadi da će im Republički zavod za zapošljavanje pronaći posao, u Srpskoj se za devet mjeseci prijavilo ukupno 25.136 osoba svih životnih dobi od kojih su mlade osobe uvjerljivo najbrojnije.

Nezaposlenost mladih postala je rak-rana našeg društva koja sa sobom povlači i niz drugih problema kod mladih poput kasnog osamostaljivanja i zasnivanja obitelji. Veliki broj mladih godinama bezuspješno pokušava pronaći posao, a lista nezaposlenih iz godine u godinu je sve dulja jer je broj novoprijavljenih veći od broja onih koji uspiju doći do radnog mjesta.

Podaci Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske pokazuju da je u najvećem gradu Republike Srpske u prvih devet mjeseci evidentirano 4015 novih prijava osoba starosne dobi od 18 do 30 godina, a slijede Bijeljina s 1748, Doboj 1961, Prijedor 1380, Istočno Sarajevo 1125 i Trebinje s 566 novoprijavljenih.

Stručnjaci upozoravaju da obrazovni sustav u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa tako i u Republici Srpskoj ne nudi moderna znanja i vještine zbog čega su u žestokoj borbi za radno mjesto uspješniji oni koji su, pored formalnog obrazovanja, stekli vještine i radno iskustvo kroz druge oblike. Takve osobe su privlačnije poslodavcima koji od mlade osobe očekuju da je spremna usavršavati se na razne načine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?