brojni na rubu egzistencije

Sve više bh. građana nema ni najosnovnije, po hranu odlaze u javne kuhinje

12.10.2023.
u 07:00

Oko 19.000 građana BiH hrani se u 57 javnih kuhinja diljem zemlje. Gotovo svaki peti stanovnik ne može si priuštiti nijedan obrok dnevno, a javne kuhinje postale su jedino mjesto gdje to mogu dobiti

Građani Bosne i Hercegovine žive na rubu egzistencije i to je problem o kojem se puno priča, dok konkretnih poteza za rješavanje toga problema još uvijek nema. Plaće i mirovine jesu rasle, ali nedovoljno, dok su s druge strane cijene potrošačke košarice sve više.

Rub egzistencije

Koliko novca mjesečno treba obitelji za životne troškove, izračunali su iz Saveza samostalnih sindikata BiH. - Sindikalna potrošačka košarica u rujnu 2023. godine iznosila je 2993,50 KM. Prosječna plaća isplaćena u FBiH u srpnju 2023. iznosila je 1257 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća prema odluci Vlade Federacije BiH je 596 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 41,99 posto, dok je pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom 19,91 posto, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Stalni rast cijena brojne obitelji doveo je do ruba egzistencije. Oko 19.000 građana BiH hrani se u 57 javnih kuhinja diljem zemlje. Gotovo svaki peti stanovnik ne može si priuštiti nijedan obrok dnevno, a javne kuhinje postale su jedino mjesto gdje to mogu dobiti.

Više od 900 građana nema mogućnost za ono najosnovnije za život, brojke su to iz dviju javnih kuhinja u Sarajevu. Sve je veći broj korisnika i Narodne kuhinje u Starom Gradu u Sarajevu koja već od početka ovog mjeseca ima pet novih obitelji kojima je potrebna njezina usluga. - Svaki dan imamo dvije, tri osobe koje traže neku vrstu pomoći, mi možemo dati ono što imamo od donatorskih sredstava. To je paket koji može trajati od sedam do deset dana, znači, malo brašna, ulja, šećera, kave, neka konzerva i vrećica makarona, kaže za BHRT Amir Radeljaš, upravnik Narodne kuhinje Stari Grad. Brašno kao pomoć za stanovništvo u stanju socijalne potrebe podijelila je Vlada Republike Srpske. - Ovaj put je prošireno ne samo za one koji se nalaze na evidenciji socijalne karte nego i drugim ljudima koji su zbog trenutačne situacije ostali bez posla. Mi ćemo pomoći i takvim obiteljima, riječi su Rajka Lazića, glavnog tajnika Crvenog križa Republike Srpske. U Bosni i Hercegovini ne postoji sustavan pristup u borbi s inflacijom, koja je brojne dovela do siromaštva, nego se tek provode paušalne aktivnosti, ocjenjuju ekonomisti. - Ovo što je trenutačno na snazi i što se primjenjuje, davanje raznih paketa, jednokratno povećanje mirovina ili plaća, to je sve kratkog daha. Mi ćemo morati zadovoljiti se time, da samo razvijamo nadu i da pozitivnim nastupima i pričom umirujemo stanovništvo jer ovo može dovesti do socijalnih problema - tvrdi ekonomski stručnjak Željko Rička za BHRT.

Brojna poskupljenja

Da na poskupljenja nitko nije imun, upozorava i Murisa Marić iz Udruge za zaštitu potrošača “DON” istaknuvši kako su građani tijekom posljednje tri godine izloženi brojnim poskupljenjima - od osnovnih životnih namirnica do usluga koje pružaju javna komunalna poduzeća. Istaknula je da se o umirovljenicima, kao ni o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, uopće ne razmišlja. - Svaki građanin u ovoj zemlji je socijalno ugrožen jer naši prihodi ne mogu više odgovoriti na potrošačku košaricu - objasnila je Marić za Nezavisne.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije