Proljeće donosi ljepše dane i renoviranje kuća i stanova

Sve manje stručnih osoba, u BiH usluge keramičara i molera znatno poskupjele

09.03.2024.
u 20:56

Proljeće donosi ljepše dane, a po običaju, u Bosni i Hercegovini u tom razdoblju godine građani odlučuju osvježiti zidove svojih stanova i kuća te odraditi renoviranje ili sitne popravke u domu. Ono s čim se susreću stanovnici Bosne i Hercegovine sve je manji broj stručnih osoba koje taj posao mogu obaviti brzo i kvalitetno. A, uz to, cijene su višestruko porasle, skuplje ćete platiti i materijal i ruke.

Skuplji materijal

U posljednje dvije godine cijena boje za zidove skočila je od 30 do 50%. Bojenje kvadrata stana je, i kada su moleri u pitanju, skuplje, tvrde upućeni, i za 100%. Građani koji se ovog proljeća upuste u renoviranje kuće ili stana samo za usluge bojenja morat će izdvojiti i do 20% više novca nego prošle godine. Prošle je godine za "dvije ruke" bojenja savršeno ravnih zidova u ovom dijelu godine trebalo izdvojiti oko 3 KM po četvornom metru. Inače, stan od 50 kvadrata ima oko 165 kvadrata za bojenje. Za stan od 50 kvadrata u prosjeku se plaćalo 450 - 500 KM pod uvjetom da nije bilo nikakvih dodatnih radova osim bojenja zidova. I to je bila cijena za osnovno bojenje zidova u bijelo, bez bilo kakvih dodatnih zahvata. Bojenje je jedan od osnovnih proljetnih radova u kući, a za osvježenje prostorije od 50 kvadrata u najvećem gradu Republike Srpske potrebno je izdvojiti oko 600 KM. Iako sve poskupljuje i stvara se slika da stanovništvo jedva preživljava, majstori tvrde da posla ima kao u priči te da ih je za većinu radova potrebno rezervirati barem mjesec dana unaprijed. Banjolučki moler Aleksandar Radosavljević za Glas Srpske kaže da su cijene bojenja s 3 KM, koliko je bilo prošle godine, skočile na 4 KM i više, ovisno o boji koju klijent traži. S obzirom na sva poskupljenja, i moleri, koje je jako teško pronaći, žele veće dnevnice. Nismo imali izbora, jednostavno smo morali prilagoditi cijene svojih usluga - kazao je Radosavljević. Dodao je da, osim bojenja, u ponudi postoje i dekorativne zidne tehnike koje su dosta popularne, za što je po četvornom metru potrebno izdvojiti od 35 do 60 KM. Većini građana, u usporedbi s plaćama, ta je cijena nedostižna.

Ranije od 10 do 12 KM

Poskupjeli su i keramičarski radovi koji su po kvadratu koštali od 10 do 12 KM, a sada su dosegnuli cijenu od 20 do 25 KM po kvadratu. Tvrde da će cijene i dalje rasti. Izvršna direktorica prijedorske Udruge za zaštitu potrošača "Don" Murisa Marić izjavila je za Glas Srpske da moleri, keramičari i ostali majstori iskorištavaju trenutačnu situaciju zbog povećanja minimalne plaće jer su traženi pa "im može biti". Majstori već sada naplaćuju abnormalne iznose za postavljanje pločica i laminata, rigipsa ili bojenje. Smatram da nemaju ni jedan razlog za poskupljenje jer upravo ova branša plaća najmanja davanja državi - rekla je Marić. Prema njezinim riječima, keramičari za postavljanje pločica po kvadratu uzimaju i do 40 KM. Svi se vode politikom da su traženi, zbog čega sve to rade. Zaista nemaju svi sektori potrebu za povećanjem cijena - rekla je Marić. Da položaj majstora u regiji više uopće nije tako loš, potvrdio je i moler iz Srbije koji je radio u Austriji, ali se ipak vratio u domovinu. Kaže da bojenje stana od 50 kvadrata s gletanjem u boji koja nije bijela u Srbiji naplaćuje najmanje oko 540 eura. Samo bojenje bijelom bojom stoji oko 198 eura. Ispričao je da je prije Nove godine radio u Beču kao moler. Naveo je da je zarađivao 11 eura po satu i da je radio 10 sati dnevno. Istaknuo je da je imao dvije stanke po pola sata i da one nisu bile plaćene. Prema njegovim riječima, u Beču je dnevno zarađivao 99 eura (gotovo 200 KM). Za razliku od ostalih radnika, primjerice, moleri i keramičari u BiH sasvim pristojno mogu živjeti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije