Milorad Dodik

Sve bi bilo drugačije da je primijenjen izvorni 'Dayton'

03.02.2019.
u 14:27

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas kako smatra da će vrijeme koje dolazi uspostaviti ponovno razgovore između tri naroda o tome kako ići dalje.

- Ovo sigurno nije način na koji se može kretati BiH i osigurati uspjeh svih. BiH se danas pokazuje kao smetnja za razvoj bilo kojeg entiteta, županije ili naroda unutar nje. BiH je pod međunarodnim protektoratom i to mora prestati. Ono što su učinili međunarodni protektorati proteklih 20 godina nije pomoglo, već je mnogo odmoglo – tvrdi Dodik.

Drugačije bi bilo, kaže, da je bilo primjene izvornog Daytoskog sporazuma.

- Nakon svih ovih godina, zbog ponašanja visokog predstvanika, koji je masovno, kriminalno, kršio međunarodni ugovor, došli smo u poziciju da imamo potpunu paralizu na razini BiH, bez ijedne ideje što BiH znači sutra. Imamo samo pojedinačne ideje. Bošnjaci misle da treba nestati RS i da BiH bude cijeli prostor i da Sarajevo postane epicentar svih događaja. Hrvati su potpuno nezadovoljni stanjem u Federaciji BiH i najradije bi, kada bi bili u mogućnosti, formirati svoju teritorijalnu političku cjelinu, a mi Srbi ne vidimo budućnost u BiH. Tu samo postoji arogancija međunarodnog faktora, jednog političkog krila i ideologije, poznatog kao neoliberalizam, koji pokušava utpati nas ovdje u neku smjesu koja ne može funkcioniradi i izroditi bilo što dobro – rekao je Dodik.   

Kao lider SNSD-a je rekao kako je ta stranka, kao odgovorna stranka, žrtvujući unutarstranačke interese pozvala na srpsko jedinstvo i široko okupljanje na razini BiH.

Zbog toga je, kaže, važno da se srpski predstavnici okupe i definiraju svoje jasne ciljeve oko RS, koju je stvorila volja naroda i koja će opstati.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao „da je neupitna RS, a o BiH će se tek razgovarati u budućnosti“.

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije