Eugen Ćubela za VL

Svakih pet godina dolazi do kulminacije velikih požara

požar
ilustracija
26.08.2017.
u 07:00

Da Čapljina, kojom su ovih dana harali veliki požari, nije nikakva iznimka, potvrđuje za Večernji list BiH Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Požari u noćnim satima

Govoreći o javnosti manje poznatim činjenicama, ravnatelj Ćubela kaže: “Simptomatično je to što se požari javljaju u kasnijim noćnim satima, kada koordiniramo s načelnicima općina, prebacujemo “trupe” po noći, iz jednog mjesta u drugo, da pomognu jedni drugima. Moram reći, od 2012., od kada smo mi na čelu ove uprave, uložili smo mnogo novca, opremili sve naše općine s materijalno-tehničkim sredstvima – vatrogasnim vozilima i opremom. Preko projekta prekogranične suradnje u vrijednosti od 400.000 KM, nabavili smo kamere za rano otkrivanje požara i postavili ih u prigranično područje općina – Ravno, Neum i Čapljina. To su kamere koje otkrivaju požare na 15 kilometara. Mi u svakom trenutki možemo znati gdje se u ove tri općine dogodi požar. Džabe nam to sve, džabe sva oprema, ako postoji opasnost od kontaminiranog i sumnjivog zemljišta, zbog zaostalih mina i drugih ubojnih sredstava, onda u koordinaciji s Oružanim snagama šaljemo zahtjev od lokalne samouprave Oružanim snagama koje su nam uvijek izišle ususret, dolaze s helikopterima i pomažu koliko mogu. Međutim, BiH ima samo dva helikoptera za gašenje i sada se postavlja pitanje nabave letjelice, pa smo mi na zadnjoj sjednici Vlade dobili suglasnost da krenemo u taj projekt za našu županiju. Pokušat ćemo, nadam se, i nabaviti letjelicu, ‘air tractor’, koji je upola manji od kanadera, zbog toga što on ima takve performanse da na našem području teško može djelovati. Mislim da bi ta letjelica zadovoljila naše potrebe. Početni požar može se ugasiti šalicom vode, a kada se dogodi ovo kao nedavno u Čapljini, onda džabe helikopter, džabe sve. Iako se građanima čini da je ovo najgora godina kada su požari u pitanju, ravnatelj Ćubela podsjeća da se godine s brojnim požarima javljaju periodično, čak u pravilnim vremenskim razmacima!? “Kulminacija je bila 2007., 2012., pa ove godine, znači periodično svakih pet godina. Očito se ti piromani, za koje jamčim da to rade namjerno, svakih pet godina bude i uživaju u tome što, nažalost, rade. Više od 2000 požara do sada je zabilježeno samo u našoj županiji, 2000 požara! Govoreći o pokrenutim aktivnostima za nabavu letjelice za gašenje požara, ravnatelj Ćubela pojašnjava: “Do 14. listopada mi smo dužni Vladi dostaviti naše izvješće. Koja bi to bila letjelica, koliko bi stajala, posada, gdje bi ona bila smještena, koliko ljudi bi vozilo tu letjelicu, znači kompletne karakteristike, a onda će vlada donijeti konačnu odluku.”

Pomoć svih

Ravnatelj Ćubela ujedno zahvaljuje svima, od lokalnih samouprava, predsjednika Vlade, svih ministara, preko Oružanih snaga i Ministarstva sigurnosti. “Svi su nam, uistinu, uvijek izišli u susret kad smo god tražili letjelice, bilo kakvu pomoć u kopnenim snagama, svakodnevno su nam na raspolaganju. Isto tako sam svakodnevno u kontaktu s Federalnom upravom i ravnateljem Fahrudinom Solakom”, naglasio je ravnatelj Ćubela. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije