Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Svaki treći zaposlenik u BiH radi u javnoj upravi

BiH danas ima najbrojniji i najglomazniji birokratski aparat ne samo u Europi nego i u svijetu
09. kolovoza 2014. u 10:00 0 komentara 2638 prikaza
'administracija'
Foto: ''

Da BiH ima najbrojniji i najglomazniji birokratski aparat ne samo u Europi nego i u svijetu, već je odavno poznato. No, kada se pojedinačno “pretresu” tijela javne uprave, raznorazne javne ustanove, agencije i fondovi koji “pojedoše” većinu novca iz proračuna, jasno je da je vrijeme da se nešto treba mijenjati.

Zapošljavanje nastavljeno

Statistički podaci govore da je u BiH, na državnom, entitetskim, županijskim te lokalnim upravama i Brčko Distriktu zaposleno čak 184.148 ljudi! Prema projekcijama javnih proračuna do 2015. godine, ovaj broj će rasti, što je bila praksa i ranije. Po podacima Agencije za statistiku BiH, prošle godine je broj zaposlenih u pravnim subjektima u BiH iznosio 685.294 osoba, skoro svaka treća zaposlena osoba je činovnik.

Od 2008. do prošle godine. u gospodarstvu je posao izgubilo 37.182 ljudi. U istom razdoblju, u sektorima javne uprave, socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene zaštite, dakle, onim što se financiraju iz proračuna i izvanproračunskih fondova, posao je dobilo novih 15.690 ljudi. Prema projekcijama MMF-a, ukupna izdvajanja za javni sektor u 2013. su 3,312 milijardi KM za plaće i naknade te 2,833 milijarde za materijalne troškove. To je ukupno 6,145 milijardi KM ili 23% ukupnog BDP-a. Ako tome dodamo da se samo s razine središnje vlade na subvencije javnim poduzećima godišnje izdvoji oko 400 milijuna KM, onda troškovi postaju i veći, te su sve veći troškovi javnog sektora jedan od glavnih uzroka deficita na svim razinama.

Po razinama vlasti

Zanimljivi su i podaci o broju zaposlenih kako u službama federalne Vlade tako i u deset županija. Izvješća preciziraju da je samo pri Vladi, ne računajući ministarstva, zaposleno 94 ljudi. S 15 ministarstava, koja zapošljavaju od 36 do 260 radnika, u federalnoj Vladi je zaposleno još oko 1000 osoba. Raspoređeni su u oblastima koje se financiraju iz proračuna i na koje se troši oko 216 milijuna godišnje za plaće. Za županije nitko nema precizne podatke o broju zaposlenih. Neslužbeno, administracija i uprava u deset županija te poduzeća i ustanove koje se financiraju iz županijskih proračuna zapošljavaju najmanje 50.000 ljudi.

Prema posljednjim statističkim podacima, u rs-u je udjel činovnika još veći, radi 239.986 radnika, a od toga broja 73.559 je u javnom sektoru. Još se procjenjuje da je u 78 općina u FBiH, zatim 61 općini u RS te gradskim upravama i službama Brčko Distrikta, Sarajeva, Banje Luke i Mostara, kao i “pratećim” općinskim administrativnim ustanovama zaposleno još najmanje 10.000 ljudi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.