Naslovnica Vijesti

Svaki proces koji dovodi do identifikacije posmrtnih ostatak je značajan pomak

16. svibnja 2019. u 17:32 0 komentara 29 prikaza

U Tužiteljstvu BiH održan je radni sastanak glavne tužiteljice Gordane Tadić s predstavnicima tužiteljstava FBiH, RS i Brčko Distrikta BiH, te dužnosnicima Instituta za nestale osobe BiH i ICMP-a BiH.

Razgovarano o završenom procesu revizije posmrtnih ostataka u kosturnicama i mrtvačnicama diljem BiH, kao i daljnjim aktivnostima na zbrinjavanju pronađenih i identificiranih posmrtnih ostataka, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako je utvrđeno, u narednom razdoblju će glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH tužiteljstvima u BiH proslijediti pismo za realizaciju uputa ICMP-a, kojim će biti definirano daljnje postupanje s posmrtnim ostacima, kako bi identificirani posmrtni ostaci bili spojeni i dostojanstveno ukopani, te se na taj način smanjio broj pronađenih posmrtnih ostataka koji se nalaze na čuvanju na više lokacija u BiH.

Ocijenjeno je da svaki proces koji dovodi do identifikacije posmrtnih ostataka, značajan je pomak, s obzirom na postojanje posmrtnih ostataka koji su pronađeni, a još nisu identificirani.

Pronalazak i identificiranje posmrtnih ostataka, izuzetno je važan proces za obitelji žrtava i nestalih osoba, a također i za tužiteljstva, jer su identificirani posmrtni ostaci značajna dokazna građa u predmetima ratnih zločina, navodi se u priopćenju. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.