kontrola vode

Svaki peti uzorakvode iz škola “pao” je na kemijskoj analizi

09.04.2019.
u 09:13

Svaki četvrti školski objekt u 2018. godini u ZDŽ-u nije imao mikrobiološki zadovoljavajuću vodu, dok je svaki peti uzorak iz školskih objekata “pao” na kemijskoj analizi. Poražavajući je to rezultat analize koju su proveli stručnjaci iz Instituta za zdravstvo i sigurnost hrane Zenica.

Sve lošije stanje

- Ono što zabrinjava jest da bakteriološke analize iz godine u godinu pokazuju sve lošije stanje pa je u posljednje dvije godine gotovo svaki četvrti ispitani uzorak bio bakteriološki neispravan. I s gledišta kemijskih analiza, svaka deseta pokazala je da je voda neispravna - kazao je Nermin Rondić iz Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu na seminaru o temi “Zdravstveni rizici dvojnog napajanja kućnih vodovodnih instalacija”, a koja je održana u povodu obilježavanja Međunarodnog dana voda. Prema podacima o vodi iz 10 od 12 općina, od ukupno 574 uzorka, njih 491 ili 85,5 posto pokazalo je da voda ne udovoljava standardima po mikrobiološkoj, a 154 ili 26,8 posto po kemijskoj analizi. Da je trend negativan, pokazuju podaci mikrobiološke ispravnosti vode za piće iz lokalnih vodnih objekata u posljednje tri godine, gdje se broj neispravnih uzoraka s nepunih 75 u 2016. povećao na 85,5 posto u 2018., a u školskim objektima s 35,4 na čak 41,4 posto.

Kako bi se popravila sanitarno-higijenska situacija te uklonili čimbenici koji neprestano prijete zdravlju stanovništva, potrebno je poboljšati nadzor nad zdravstvenom ispravnošću vode iz lokalnih vodnih objekata, žurnu sanaciju lokalnih vodnih i lokalnih objekata za uklanjanje i dispoziciju tečnih otpadnih tvari, preferirajući izgradnju septičkih jama te regulirati područja sanitarnih zona oko vodozahvata gradskih vodovoda i sanaciju ovih područja po zakonskim propisima.

Prenosive bolesti

Inače, bolesti koje se prenose vodom rastući su javno-zdravstveni problem koji je, nažalost, podcijenjen. Svemu tome svjedoči i podatak SZO-a koji pokazuje da svake godine od vodom prenosivih bolesti, koje su prouzročene lošim sanitarnim uvjetima i korištenjem zagađene vode, umru 502.000 ljudi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije