Ilegalno oružje

Svaki peti građanin naoružan

12.07.2016.
u 10:00

Pištolji i puške ubacuju se u peć za topljenje čelika i tako zauvijek nestaju. Scena je to koja se ovih dana odvija nakon nove višemjesečne akcije oduzimanja ilegalnog oružja u BiH. A češće nego u nekim drugim državama, u BiH se provode akcije oduzimanja ilegalnog oružja. Nažalost, ostalo ga je mnogo, još od ratnog vremena. - Oružje se oduzima kroz pravomoćne presude ili u akcijama. Točan broj oružja u BiH nitko ne zna, kazao je Ermin Pešto, koordinator za malo i lako oružje u izjavi za Al Jazeeru. Europska agencija za zaštitu granica objavila je da je u BiH oko 800 tisuća komada ilegalnog oružja. Prema tome, posjeduje ga svaki peti građanin, sedam od deset kućanstava... Na godišnjoj razini uništi se od nekoliko stotina do nekoliko tisuća komada ilegalnog oružja. AJB javlja da u tome itekako pomažu međunarodne organizacije. U posljednjoj od akcija to je bio UNDP.

Uništavanje viška

- Posljednja akcija bila je širih razmjera, a sudjelovali su uz BiH, Crna Gora i Kosovo. Uništava se višak naoružanja i tako se smanjuje prijetnja i opasnost koju oružje predstavlja, kazao je Slobodan Bošković iz UNDP-a. Pešto pak naglašava da se izrađuje revidirana strategija za kontrolu malog i lakog oružja. - Radit će se na tome da se broj ilegalnih komada oružja smanji i da se skrene pozornost na takvo oružje - istaknuo je. Što se tiče zakona za ilegalno posjedovanje oružja, oni postoje, a kazne su od nekoliko stotina do nekoliko tisuća maraka. Ipak, moguća je i zatvorska kazna. Entitet Republika Srpska je pak usvojio novi Zakon o oružju i streljivu, a njime je predviđeno da oni koji posjeduju ilegalno oružje, a spremni su ga dobrovoljno predati, neće biti kazneno gonjeni.

Podsjetimo, u 2015. godini izvršena je inspekcija oko 5448 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Ukupno je riješena 6821 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Od toga su 572 tone donirane vladi Iraka, u svrhu borbe protiv ISIL-a, a ostala količina je demilitarizirana.

Uporaba oružja

Denis Hadžović iz Centra za sigurnost ranije je rekao kako je kod građana BiH prisutan strah i oni nemaju povjerenje prema policijskim tijelima. Ranije je u MUP-u Sarajevske županije rečeno da se velika većina kaznenih djela dogodi uz uporabu ilegalnog oružja, odnosno onog koje nije bilo prijavljeno. Stoga, na to treba obratiti veću pozornost i raditi na jačanju sigurnosti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?