Čolak u Varšavi:

Svaki iskorak prema EU za nas ima specifičnu težinu

18.05.2017.
u 11:16

Najvažniji izazovi s kojima se suočava suvremeni svijet i suradnja država centralne i istočne Europe glavna su tema summita predsjednika parlamenata 24 zemlje ovog dijela Europe koji se održava danas u poljskoj prijestonici Varšavi, javlja izvještač Fene.

Summitu prisustvuju i predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Bariša Čolak i Šefik Džaferović.

Otvarajući skup, predsjednik poljskog Sejma, dojnjeg doma parlamenta, Marek Kuchcinski, rekao je da je ovo drugi summit u ovom formatu, sada nešto proširenom.

Naveo je da se uloga državnih parlamenata u međunarodnoj politici možda potcjenjuje, ali vlade i predsjednici države traže njihovu podršku.

Poljska je pritom, kao članica Europske unije i NATO-a, svjesna značaja sigurnosti u regiji.

Po njegovim riječima, dobrosusjedska suradnja omogućava da se spriječe sukobi zbog onoga u čemu se države regiji razlikuju.

Države centralne i istočne Europe suočavaju se sa zajedničkim izazovima i zato je između njihovih parlamenata potrebna bolja i brža razmjena informacija, kazao je Kuchcinski.

Institucionaliziranje suradnje između parlamenata nije jednostavno, ali cilj treba biti kreiranje njihovih odnosa u smislu poštovanja jednakosti i slobode kao država, rekao je predsjednik Sejma, dodajući kako i Europska unija treba biti otvorena za druge države.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Bariša Čolak je izlaganje imao u okviru panela o ulozi parlamenata u međunarodnoj politici te o sigurnosti u regiji.

Istaknuo je kako PSBiH parlamentarnu diplomaciju, u sklopu konkretnih zadataka, shvata veoma ozbiljno.

- Strateški cilj BiH o kojem postoji potpuni konsenzus je punopravno članstvo u EU. To je ujedno i jedan od prioriteta vanjske politike BiH u smislu čvrste opredijeljenosti za uključivanje zemlje u suvremene europske političke, sigurnosne i gospodarske integracijske tokove - rekao je Čolak.

Naglasio je da članstvo u Europskoj uniji podrazumijeva prevladavanje odnosa koji funkcioniraju prema postkonfliktnom obrascu opterećenom brojnim komunikacijskim i političkim barijerama.

- A kako su ukupni odnosni u BiH iznimno složeni, svaki iskorak prema EU za nas ima specifičnu težinu - rekao je, između ostalog, Čolak.

Predviđeno je da kasnije svoje obraćanje, u okviru panela posvećenog suradnji na razvoju infraskture duž osovine Sjever - Jug, te o vrijednostima koje regiji centralne i istočne Europe čine jedinstvenim, održi i predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?