Mršavljenje & Dijete

Svaki dan vam se jede čokolada i nešto slatko? Riješite se žudnje u 8 koraka

30.05.2020.
u 10:00

No, kada je riječ o žudnji za šećerom i nečim slatkim, u pozadini problema može biti disbalans hormona, alergija na hranu, infekcije i slično. I dok jedni svoju žudnju za slatkim uspijevaju kontrolirati, drugima to i nije baš tako jednostavno. Kako si pomoći? Donosimo nekoliko savjeta magazina The Lifestyle Journalist, piše Ordinacija.hr.

I prije nego se nasmijete i produžite dalje, dobro razmislite želite li doista početi kontrolirati svoju žudnju za slatkim. Ovi koraci na prvu se čine banalni i jednostavni, ali ako ih se odlučite pridržavati, mogli bi vam itekako pomoći!

 

1. Pojedite samo malo onog za čime žudite

Pojedite samo malo slatkog jer ćete na taj način zadovoljiti želju. 

2. Pijte vodu

Često zamijenimo dehidraciju za žudnjom za slatkim. Ako vam je voda dosadna, pijte vodu s limunom ili zeleni čaj.

3. Kombinirajte hranu

Ako se baš nikako ne možete odreći slatkog, kombinirajte slatko s nekim zdravim namirnicama. Primjerice, kombinirajte voće i čokoladu i zadovoljit ćete potrebu za slatkim.

4. Potpuno izbacivanje šećera

Ako se odlučite za opciju potpunog izbacivanje šećera iz vaše prehrane, prvih 72 sata bit će najteža. No, nakon toga polako ćete stjecati naviku da ne jedete slatko. Dok jednima ovaj način odgovora, drugima nikako ne. Zato pokušajte, ali nemojte se osjećate loše ako ne uspijete. 

 

Shutterstock

 

5. Žvačite žvakaće gume

Neki nutricionisti preporučaju i žvakanje žvakaćih guma, a istraživanja pokazuju da žvakanje smanjuje žudnju za slatkim.

6. Neka voće bude vaš saveznik

Uvijek imajte blizu neko voće. Kada vam dođe želja za slatkim, pojedite voće. Na taj način unosite vlakna, ali i prirodne šećere.

7. Ustanite i hodajte

Kada vam dođe želja za slatkim, ustanite i hodajte. Jednostavno hodajte ili trčite, pokrenite se fizički kako bi skrenuli misli.

8. Fokusirajte se na dobro društvo

Često je junk food u našem fokusu, bez obzira odmaramo li kod kuće ili negdje idemo. No, pokušajte usmjeriti misli s hrane na dobro društvo u kojem se nalazite ili na neku zanimljivu aktivnost.

Što još možete napraviti?

  • Izbjegavajte umjetna sladila
  • Jedite više proteina
  • Izbjegavajte stres
  • Dobro se naspavajte

Što kaže struka?

Postoji mogućnost da do žudnje za slatkim dolazi jer nam nedostaje cinka ili selena u organizmu. Ako postoji taj problem, treba potražiti pomoć liječnika. No, ako se ne radi o ovom problemu, potrebno je mijenjati razmišljanje. Brusnica je dobar izvor prirodnih šećera, savjetuje nutricionist Pallavi Jassal.

Nedostatak proteina, vitamina B 12, dehidracija i loša cirkulacija zbog premalo kretanja mogu biti uzroci žudnje za slatkim. Svakako u prehranu uključite namirnice bogate proteinima i vitaminom B 12 poput zelenog povrća, prokulica, orašastih plodova i sjemenki. Pijte vodu i vježbajte disanje kako bi si pomogli kod stresa. Svakako birajte sezonsko voće koje pomaže kod žudnje za slatkim. U prehranu uključite i datulje, smokve i marelice, a izbjegavajte čokoladu i kolače. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije