5. raštikijada u Marića gaju kod Gruda

Svake godine ekipe su sve inovativnije i pripremaju modernija jela

28.10.2016.
u 08:00

Tko će pripremiti najbolju raštiku na svijetu? Na to pitanje odgovor ćemo dobiti sutra navečer na 5. raštikijadi u Marića gaju pokraj Gruda, nakon što dvadesetak ekipa iz Hercegovine i Hrvatske pripremi jela od ove ukusne povrtne biljke. I sama je manifestacija jedinstvena u svijetu pa nije prehrabro istaknuti kako će se upravo ovdje sutra kušati neka od najbolje pripremljenih jela od raštike. Iako je manifestacija zamišljena da osvježi sjećanja na neka tradicionalna jela od raštike, iz godine u godinu ekipe su sve inovativnije i pripremaju modernija jela.

Popularizacija raštike

- Prošle smo godine bili svjedoci da se od raštike mogu pripremiti i neobična jela, tako da i ove godine možemo očekivati nove okuse i varijacije. Natjecatelji iz Konavala će pripremati njihovo tradicionalno jelo s tri vrste kupusa i raštike, a gosti iz Slavonije radit će i njihovu verziju jela – kaže organizator Marko Marić, koji zajedno sa svojim roditeljima Zdravkom i Tomom čini mnogo kako bi ova manifestacija opstala i kako bi se raštika u velikom stilu vratila na stolove i u restorane.

Program počinje u 16 sati kada sve ekipe istodobno počinju s pripremom jela koja traje tri sata. Tada se jela nose u zatvoreni prostor u kojem ih žiri ocjenjuje, a od 19 sati kušati ih mogu i posjetitelji. Žiri završava s ocjenjivanjem u 20.30 i tada se objavljuju rezultati i dodjeljuju nagrade. Nakon toga slijedi zajedničko druženje i zabava uz tamburaše - kulturni program obogatit će tamburaši, KUD i gangaši, a organizator kaže da za posjetitelje priprema i iznenađenje. Pri ocjenjivanju žiri pazi gotovo na sve – od okusa, izgleda, boje do inovativnosti. No, tko će ocjenjivati jela – organizator ne otkriva.

Težak zadatak za žiri

Članove žirija ne možemo otkriti prije završetka ocjenjivanja zbog održavanja natjecateljskog duha. Mogu samo reći da su to vrsni poznavatelji jela i hercegovačke kuhinje te su otvoreni prema novim načinima pripreme jela – kaže Marko Marić i dodaje: - Ovo sve ne bi bilo moguće održati bez naših sponzora Francka, Violete, Turističkog klastera Hercegovina, Hercegovačke pivovare, Šišovića i Općine Grude. Tu su, naravno, i naši medijski pokrovitelji kojima smo zahvalni što nas svake godine prate i obavještavaju Hercegovke i Hercegovce o Raštikijadi, – zaključuje.

Ulaz na Raštikijadu je 20 KM – iznimno popularna cijena s obzirom na to da se kupnjom čaše za taj iznos neograničeno uživa u svim hedonističkim blagodatima koje se nude. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?