Bošnjačke stranke bojkotirale sjednicu

Svaka prijetnja naoružavanjem i ratom štetna je za državu BiH

21.04.2018.
u 09:00

Izvanredno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čije sazivanje su, zbog, kako su naveli, ratnohuškačkih izjava predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, tražili zastupnici SNSD-a, otkazano je zbog nedostatka kvoruma.

Očekivan bojkot

Kako se i očekivalo, zastupnici SDA i drugih probošnjačkih stranaka bojkotirali su poziv za jučerašnju sjednicu pa je predsjedatelj Mladen Bosić morao otkazati njezino održavanje, piše Večernji list BiH.

U zakazano vrijeme u parlamentarnoj dvorani bili su zastupnici srpskih i hrvatskih stranaka. Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Borjana Krišto kazala je kako su izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o namjenskoj industriji u entitetu FBiH opasne.

- Ne vidim ni jednog razloga poslije izjava koje su uistinu ratnohuškačke da svi ne budu odgovorni i dođu na sjednicu. Jedni prijete ratom, drugi strojnicama, a treći naoružanjem i vojnom opremom - rekla je Krišto dodajući kako bi parlamentarna rasprava, prije svega, bila interes BiH te da su oni koji se zalažu za stabilnost, sigurnost i prosperitet BiH trebali doći na sjednicu. 
Poručila je da nitko ne može polagati pravo na BiH jer ovdje postoje zakoni i Ustav BiH. 
- Slušala sam izjave Šefika Džaferovića u kojima tvrdi da nije opravdano sazivanje žurne sjednice.

Za Džaferovića nije opravdano i nema utemeljenja ništa za što on ne misli da tako treba. Dakle, poslovnik - to sam ja, Ustav BiH - to sam ja, zakon - to sam ja i država - to sam ja - kazala je Krišto.

Zastupnici SDP-a su svoj nedolazak na sjednicu pravdali time da ne žele sudjelovati u, kako navode, predizbornom igrokazu Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Saša Magazinović (SDP) izjavio je kako se u BiH događa “udruženi nacionalistički pothvat” jer nacionalističke stranke pokušavaju skrenuti pozornost s tema koje su životno važne. 


“Privatna država”

- Surađivat će, nabacivati loptice i dogovarati se bez obzira na to što u javnosti pokazuju da postoji netrpeljivost među njima - kazao je Magazinović. 
Predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac kazao je kako Izetbegović i SDA žele napraviti privatnu državu ignorirajući institucije.

- Neodržavanje hitne sjednice poruka je za građane BiH. Smatramo kako se o sadržaju učestalih ratnoprizivajućih poruka Bakira Izetbegovića trebalo raspraviti u Parlamentu i Predsjedništvu BiH - kazao je Košarac.
Američko Veleposlanstvo priopćilo je kako je svako aludiranje na rat neprihvatljivo, dok je OHR poručio da je i suviše provokativne retorike u BiH te da političari trebaju birati riječi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije