blagdanska trpeza znatno skuplja

Svaka će obitelj za Uskrs u prosjeku potrošiti 400 KM

uskrsna trpeza
Foto: shutterstock
1/2
08.04.2023.
u 17:00

Službene statistike pokazuju da je cijena hrane tijekom posljednje godine porasla za gotovo 30 posto. Ono osnovno, bez čega ni jedno kućanstvo neće biti za blagdane, gotovo je dvostruko skuplje nego lani

Vrijeme priprave za blagdan Uskrsa je iza nas. Išlo se na mise, obavila se ispovijed, pognute glave molilo se za križem, postilo se i odricalo mnogih poroka tijekom korizme. Unatoč krizi i iznimno velikom poskupljenju, za uskrsne blagdane uglavnom se ne štedi, piše Večernji list BiH.

Gužve su u trgovinama, najviše u trgovačkim centrima, ali i u gradu. Grad postaje bogatiji i po broju stanovnika. Na parkiralištima se uočavaju pločice automobila iz raznih zemalja. I u kafićima i restoranima mnogo je življe nego tijekom proteklih korizmenih dana.

Stiže dijaspora

- Ostat ću tek nekoliko dana, točnije do Malog Uskrsa. U ponedjeljak, 17. travnja, moram na posao. Ali bit će dovoljno vremena da obiđem rodbinu te odradim neke poslove - kaže nam Mate s privremenim boravištem u Berlinu, dodajući kako nikada nije lakše prelazio granice kao sada kada je schengenska granica pomaknuta do BiH. Doznajem da će nakon Uskrsa posjetiti zubara, frizera, automehaničara, ali i počastiti sebe i svoje bližnje pečenom janjetinom u obližnjem restoranu.

No, vratimo se blagdanskoj trpezi. Službene statistike pokazuju da je cijena hrane tijekom posljednje godine porasla za gotovo 30 posto. Ono osnovno, bez čega ni jedno kućanstvo neće biti za blagdane, gotovo je dvostruko skuplje nego lani. Tako se za deset domaćih jaja mora izdvojiti 5 KM, maslac je 5 - 7 KM, sir i šunka u ovitku oko 20 KM, svinjski but 12, vezica luka 4 KM... Za kilogram janjetine treba izdvojiti 22 KM, a mladu prasetinu tek nekoliko maraka manje. No, unatoč visokim cijenama, za Uskrs se neće štedjeti. Naprotiv, trošit će se više nego lani, analize su sindikalista kako u BiH tako i susjednoj Hrvatskoj. Prema njihovu izračunu, bogatija uskrsna košarica ove će godine premašiti iznos od 600 KM, srednja košarica stajat će oko 400 KM, a ona ispod koje se ne može je 200 KM. Svaka će obitelj tako u prosjeku potrošiti 400 KM.

Unatoč tome što je standard života pod utjecajem inflacije znatno snižen, građani nastoje koliko-toliko zadržati tradicionalno obilježavanje blagdana. Izdaci za hranu u BiH i dalje imaju najveći udio u mjesečnoj potrošnji kućanstva i iznose čak 30 posto, a u kućanstvima s manjim prihodima imaju udio od visokih 40-50 posto. Blagdanska košarica obuhvaća upravo troškove blagdanske trpeze te je jasno koliki je to problem većini kućanstava uz ovu skupoću hrane, bez obzira na neke skromne znakove oporavka gospodarstva. Istraživanjem na terenu zapažene su i dalje velike razlike u cijenama istih namirnica ovisno o lokaciji, kako na tržnicama tako i u trgovačkim lancima.

Često cijene, osobito voća i povrća, čak i na istoj lokaciji pokazuju velike razlike, nekada su i dvostruko veće, ovisno o kvaliteti tj. podrijetlu same namirnice. Sadržaj blagdanskih košarica razlikuje se po vrsti mesa i ribe te uvrštenosti i količini pojedinih kategorija proizvoda, kao što su kolači, slatkiši, grickalice i pića, ali i po kvaliteti i podrijetlu. U bogatiju košaricu uvrštene su skuplje namirnice koje se tradicionalno konzumiraju za Uskrs, a to su bakalar, janjetina i kuhana šunka, u srednjoj su jeftiniji oslić, odojak i rolana šunka, a u skromnoj su jeftiniji dijelovi svinjetine i najjeftinija riba. Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i razna pića te se isključivo temelji na osnovnim namirnicama. Sudeći po povećanoj kupnji, ni previsoke cijene ni razne krize neće umanjiti značaj najvećeg blagdana.

Štednja, a i zaduživanje

Neki će potrošiti novac koji već mjesecima štede za ovu prigodu, drugima će pripomoći rodbina iz inozemstva, dok će neki dug s kartica vraćati mjesecima. Unatoč turbulentnim i teškim vremenima, kršćani će svoj najveći blagdan proslaviti kao i dosadašnjih godina.

Za taj dan ništa neće nedostajati, naprotiv, bit će svega u izobilju. Pandemija je iza nas, što je i prigoda da se za ovaj blagdan okupe obitelji rasute po svijetu. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije