Okončana pravosudna farsa pred Sudom BiH

Sva krivnja za val nasilja prebačena na čelnika SIPA-e

zubac
06.03.2015.
u 09:10

Za pravosuđe BiH nedodirljivi su ostali i nalogodavci i oni koji su poticali na nasilje. Jedini čija se krivnja nastojala dokazati je upravo Goran Zubac

Višednevno uništavanje državne imovine, ugrožavanje javnog reda i sigurnosti građana te napadi na policijske službenike u veljači prošle godine dobili su jučer apsurdan pravosudni epilog. Jedini koji je proglašen “krivim” za sve što se događalo u tzv. bosanskom proljeću je ravnatelj Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac.

Obrazloženje presude

Njega je sudac Suda BiH Mirsad Strika jučer osudio na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana zbog nesavjesnog rada u službi. Ako ne počini novo kazneno djelo u razdoblju od dvije godine, Zubac neće ići u zatvor. Kako je u obrazloženju presude kazao sudac Strika, Goran Zubac je kao rukovoditelj jedne od najvažnijih policijskih agencija morao reagirati na nerede do kojih je došlo 7. veljače prošle godine kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH te načinjena ukupna materijalna šteta od 339.522 KM. - Goran Zubac je kriv što radeći u svojstvu ravnatelja SIPA-e nije pružio podršku drugim policijskim agencijama, prvenstveno Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, ni na njihovo traženje i pored saznanja da su zapaljeni zgrada Predsjedništva BiH, Arhiv BiH i Ustavni sud BiH, te je svjesno ignorirao telefonske pozive rukovoditelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, i što je Nedeljku Škrbi, dežurnom u operativnom centru SIPA-e, koji ga je obavijestio o događajima, zabranio da ga ponovno kontaktira u vezi s tom temom, kazao je jučer sudac Strika obrazlažući ovu apsurdnu presudu. Tako je sudac Strika potpuno zanemario neka od važnih upozorenja koja je tijekom ove sudske farse prezentirala obrana Gorana Zupca. U optužnici koju je zastupao tužitelj Miroslav Marković izneseno je dosta prilično problematičnih tvrdnji koje je sudac Strika očito prihvatio. Iz same optužnice je nejasno jesu li 7. veljače 2014. godine bile nasilne demonstracije ili se radilo o kaznenom djelu terorizma, koje se spominje samo u jednom njenom dijelu, što dovoljno govori o utemeljenosti tužbenih navoda. Zanimljivo je, ali i vrlo indikativno što su se sva događanja iz veljače prošle godine svalila samo na prvog čovjeka SIPA-e.

Neuvjerljivi dokazi

Nitko od onih koji palili, uništavali i sijali strah po ulicama Sarajeva i drugih bh. gradova nije kazneno odgovarao. Za pravosuđe BiH nedodirljivi su ostali i nalogodavci i oni koji su poticali na nasilje. Jedini čija se krivnja nastojala dokazati je upravo Goran Zubac, policijski dužnosnik koji je već dugo trn u oku mnogih političkih, pravosudnih i medijskih struktura, posebno u Sarajevu. Odvjetnik Gorana Zubca Dragiša Jokić je kratko jučer prokomentirao kako će pričekati pismeni otpravak presude, nakon čega će uložiti žalbu na ovu prvostupanjsku presudu. S druge strane, Tužiteljstvo je izrazilo zadovoljstvo presudom, iako je riječ o uvjetnoj osudi. Po mnogima je i to što se Tužiteljstvo zadovoljava uvjetnom presudom dokaz da ni sami nisu očekivali kako će dobiti slučaj s ovako klimavim i neuvjerljivim dokazima. Oni kojima Zubac već duže smeta na čelu SIPA-e htjet će iskoristiti ovu presudu kako bi tražili njegovu smjenu.

Komentara 1

BR
brodarevac
12:53 06.03.2015.

smješan tekst ovo je priča za djecu kad djete kaže ocu da su i ostali dobili 1 iz matematike. Normalno je da su mnogi krivi ali je i on kriv kao i svi nesposobni koji prihvate posao a rade popo nalozima šefova iz sjenke. Dobro je prošao, nisu ga kaznili.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?