U Svetoj Zemlji svečano otkriven kip sv. Nikole Tavelića

Sv. Nikola, naš prvi kanonizirani svetac

16.11.2022.
u 16:30

Hrvatski hodočasnici koji se nalaze u Svetoj Zemlji imali su čast sudjelovati u svečanosti otkrivanja kipa hrvatskog mučenika sv. Nikole Tavelića. Kako je to uobičajeno, najprije je služena sveta misa.

Zahvala na potpori

Svetu misu u franjevačkoj samostanskoj crkvi Ad Coenaculum​, koja se, kako joj ime i naznačuje, nalazi uz dvoranu posljednje večere, na spomendan sv. Nikole Tavelića predvodio je fra Sandro Tomašević, OFM, vikar u Betlehemu i diskret Franjevačke kustodije Svete Zemlje. Suslavilo je pet svećenika: biblijski vodič u Svetoj Zemlji fra Tomislav Glavnik, OFM Conv., voditelj HKM Frauenfeld u Švicarskoj fra Miljenko Mika Stojić, OFM, urednik Katoličkog tjednika vlč. Josip Vajdner, orguljaš u crkvi sv. Katarine u Betlehemu fra Jago Soče te svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Ante Vranković, a posluživao je trajni đakon fra Siniša Srebrenović, OFM, gvardijan Samostana u Getsemaniu.

Nazočne je na početku svete mise pozdravio domaćin gvardijan Franjevačkog samostana na Sionu fra Jakab Varnai, OFM, poželjevši svima da se nadahnjuju na vjerničkom primjeru sv. Nikole Tavelića, koji je sa svojim sudrugovima prvi mučenik Kustodije.

Nakon svete mise u perivoju samostana vjernici su se okupili uz kip sv. Nikole Tavelića koji je rad akademskog kipara Vida Vučaka. Tu je idejni začetnik ovoga projekta fra Tomislav Glavnik zahvalio franjevcima u Svetoj Zemlji, a osobito Hrvatima - fra Siniši i fra Sandru - što je ovaj projekt realiziran te fra Miki i Udruzi “Sveta Zemlja”, koji su logistička podrška i “dinamo” svih pozitivnih događanja na tom planu.

Prvi Hrvat svetac

Riječi zahvale uputio je samostanskoj zajednici na čelu s gvardijanom fra Jakabom, istaknuvši kako je prisutnost franjevaca u Svetoj Zemlji veliki znak i za “nas koji svoju vjeru živimo u domovini”. - Mi nikada ne zaboravljamo da je sv. Nikola naš prvi kanonizirani svetac. Hrvati su narod koji je primio krštenje kao prvi slavenski narod. I dugo smo čekali na svoga sveca. Tako da smo ponosni na sv. Nikolu i njegov život ovdje. Rečenica koja nas “nosi” jest: “Hrvatska zemlja je rodila sv. Nikolu za zemlju, a Sion ga je rodio za nebo”. Mučenici su nam uvijek bili ohrabrenje i on nam je veliki zagovornik - rekao je fra Tomislav, naglasivši kako Hrvati podržavaju i podržavat će franjevce u njihovu radu u Svetoj Zemlji.

Kao odgovor gvardijan je zahvalio nazočnima na dolasku, spomenuvši kako je već pred stotinjak skupina otkako se kip tu nalazi govorio tko je bio sv. Nikola te je stavio objašnjenje na engleskom i talijanskom. Fra Tomislav je obećao da će u skorije vrijeme biti u bronci napisano ime i osnovni podaci o ovom svecu na nekoliko jezika. - Mi živimo u Svetoj Zemlji jednu stvarnost koju je sv. Nikola činio, a koja možda do kraja nije moguća: izići na cestu i govoriti protiv neke ovdašnje religije, da je kršćanska vjera jedina prava. Ali tražimo putove istinskog svjedočanstva - rekao je gvardijan.

Nazočni su potom otpjevali himnu hrvatskog naroda i još poneku crkvenu popijevku, izražavajući tako radost zbog ovog svečanog čina koji će zasigurno zlatnim slovima biti upisan u anale vidljive prisutnosti Hrvata u Svetoj Zemlji.

Spomenimo i to da je misnicu koju je na sebi imao predvoditelj euharistijskog slavlja za ovu prigodu izradila i Franjevačkom samostanu darovala gđa Milka Drvenkar.

Inače, kip sv. Nikole Tavelića napravljen je u okviru proslave 50 godina od njegove kanonizacije (21. lipnja 1970.) te bi, da nije bilo pandemije koronavirusa, 2020. bio dopremljen i otkriven na istome mjestu.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?