Posušje

Suvremene tehnologije za nove generacije

01.03.2018.
u 15:31

Projekt podizanja razine konkurentnosti poduzeća u sektoru metala i plastike pod nazivom “Pokretanje mreže znanja u sklopu projekta Compete Plamet” održao se u općini Posušje. Cilj projekta je poboljšati institucionalnu podršku i usluge malim i srednjim poduzećima u sektoru metala i plastike u ZHŽ u BiH te Šibensko-kninskoj županiji (ŠKŽ) u Hrvatskoj.

Projekt tek na početku

Cilj je na projektu okupiti najvažnije sudionike iz privatnog i javnog sektora, obrazovnih institucija te organizacija za istraživanje, razvoj i inovacije i uspostaviti mrežu znanja i kompetencija u sektoru metala i plastike u prekograničnom području (KnowNet). Javna ustanova Razvojna agencija ZHŽ – HERAG provodi projekt zajedno s partnerima Općinom Posušje i Razvojnom agencijom ŠKŽ. Ivan Jelčić, ravnatelj ZHŽ – HERAG-a kazao je da je projekt tek na početku i da pokušavaju uključiti što više dionika kako bi mreža bila što veća i kako bi polučila što bolje rezultate. - Prošli tjedan obišli smo područje cijelog ZHŽ i iznenadili se koliko ima kvalitetnih tvrtki, s koliko CNC strojeva, koliki promet imaju i koliko ljudi zapošljavaju. Svi oni su podržali potrebu ovog projekta. Mi bismo kroz ovaj projekt u tehnološkom razvojnom parku u poslovnoj zoni Osrdak educirali mlade za rad na CNC strojevima, tako da, kada dođu u privatni sektor, privatnici ne moraju ulagati i trošiti vrijeme i novac da bi radnike naučili osnove - kazao je Jelčić. Infrastrukturna ulaganja u PZ Osrdak u Posušju i nabava CNC strojeva najvažnije su aktivnosti koje će donijeti ovaj projekt općini Posušje. Zapravo je riječ o praktičnom strojnom opremanju tehnološkog razvojnog parka koji će obuhvatiti 4 suvremena CNC stroja. - Riječ je o jednoj CNC tokarlici, dvama CNC obradnim centrima i stroju za brizganje plastike. Svrha je edukacija zaposlenika iz proizvodnog sektora s prostora županije - kazao je Ivan Milićević iz Ureda za razvoj općine Posušje. Projekt se provodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora, 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,603.369,21 eura. Kroz program Interreg IPA financira se 85% projektnih aktivnosti, a preostali iznos sufinanciraju projektni partneri.

Podrška projektima

Vrijednost proračuna projekta Općine Posušje je 408.909,81 euro. Općina Posušje jedna je od rijetkih u BiH koja posjeduje BFC certifikat za povoljno poslovno okruženje. - Općina daje podršku realizaciji projektnih aktivnosti koje su u tijeku. Nadam se da je ovo početak suradnje u prekograničnim projektima s RH, a mi imamo dosta potreba u smislu poboljšanja preduvjeta za gospodarstvo i obrazovanje. Nadamo se da će se dosta generacija usavršiti u suvremenim tehnologijama u području obrade metala i plastike, na strojevima koje se nalaze u našoj općini - kazao je predsjednik OV-a Posušje Ivan Lončar.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?