Vijeće ministara BiH

Ministri danas o sprječavanju pranja novca i o besplatnoj pravnoj pomoći

Vijece ministara BiH
05.05.2016.
u 07:47

Vijeće ministara BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Kako je Feni rečeno u tom ministarstvu, predloženim izmjenama se poboljšavaju način kontrole, evidentiranja i prijavljivanja sumnjivih transakcija koje se odnose na pranje novca i financiranje terorističkih aktivnosti.   

Izmjene su predložene u cilju harmonizacije sustava spriječavanja pranja novca i financiranja terorizma sa standarima i preporukama FATF (Radne grupe za financijske mjere protiv pranja novca) te preporukama MONEYVAL-a.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Nacrt zakona o pružanju besplatne pravne pomoći koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH.

U  tom ministarstvu istuču da se godinama zalažu za usvajanje Zakona o besplatnoj pravoj pomoći kako bi olakšali svim građanima, posebno onim siromašnijim, pristup sudovima, te da je tekst zakona nekoliko puta mijenjan i prilagođivan.

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić kazala je Feni da je novi tekst zakona u odnosu na ranije verzije nešto drugačiji i njime se uređuje pružanje besplatne pravne pomoći samo pred institucijama na državnoj razini.

- Dakle, pokušali smo naći kompromis između ovog što već postoji i onoga što još trebamo „pokriti“, s obzirom da nije riješeno pružanje besplatne pravne pomoći pred institucijama na državnoj razini - pojasnila je Bakić.

Predviđeno je da besplatnu pravnu pomoć pruža određeni Ured koji bi bio formiran pri Ministarstvu pravde BiH.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Informaciju o potrebi izrade procjene prijetnje od rizika pranja novca i financiranja terorizma u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i: Informacija o aktivnostima u okviru TAIEX instrumenta Europske komisije za pružanje kratkoročne tehničke pomoći u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2015. godini; kao i Informacija o izravnim stranim ulaganjima u BiH i Izvještaj o aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija na promociji izravnih stranih ulaganja u BiH u 2015. godini i Projektni zadatak za Okvirnu strategiju za privlačenje i promociju stranih izravnih investicija 2016 – 2020.   

Trebala bi biti razmatrana i Informacija o prijedlogu za privremeno rješavanje problema skladištenja radioaktivnog materijala u BiH koje bi se realiziralo od strane Misije EUFOR-a, a pod nadzorom i kontrolom Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.   

Vijeće ministara BiH bi, između ostalog, trebalo razmatrati i Izvještaj o završenom višegodišnjem projektu „Rekonstrukcija i sanacija objekta Titova 9.a za smještaj institucija BiH“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije