Obavještajni sustav

Sustav za prisluškivanje ne odnosi se na sve u BiH jednako

businessman taking a private call during working hour
18.08.2016.
u 07:00

Potpuno nadziranje građana osigurava kontrolu države, stoji, među ostalim, u Orwellovu romanu “1984.”, a o takvoj kontroli učestalo se govori i u BiH. Još prije dosta godina uveden je sustav za zakonito presretanje telekomunikacija u OSA-i, a sustav je pod nadležnošću državnih tijela i mogu mu pristupiti sve ovlaštene agencije kao korisnici sustava.

Početkom ove godine pak WikiLeaks je objavio da BiH posjeduje suvremenu opremu za kontrolu komunikacija pomoću koje se može ući u aplikacije Viber, Skype, WhatsApp... Profesor Dragomir Keserović, stručnjak za sigurnost, kazao je ranije da smatra kako sustav postoji unutar BiH, ali nije bio siguran ima li BiH takvu spektakularnu opremu o kojoj se govori. - Detalji koji se javno objavljuju, a rečeni su tajno, u zatvorenim krugovima i tijekom povjerljivih razgovora, pokazuju kako se komunikacije u BiH nadziru. Međutim, mi ne možemo reći da BiH ima taj sustav, ali možemo reći da on vjerojatno postoji u BiH. Strane službe i međunarodne obavještajne snage koje su bile ovdje počele su uvoziti takvu tehniku za svoje potrebe.

U početku su vršili nadzor samo fiksne, poslije mobilne telefonije, a sada i drugih komunikacija. Nesumnjivo postoje tehnička sredstva u BiH kojima se to nadzire - rekao je prof. Keserović.

Sveto Avram iz detektivske agencije Drina Security sve stavlja u državne okvire i ističe kako ljudi ne trebaju biti paranoični glede takvih stvari. - Privatne ili neke druge agencije, pojedinci, ne bave se prisluškivanjem kao što mnogi misle. Postoje istražne radnje, nešto što se radi temeljem suda i ne može se prisluškivati tek tako, da to čini svatko kome padne na pamet. Više ima priča oko prisluškivanja, negoli istine. Ne ulazim u detalje na političkim razinama, ali tog nema u toj mjeri i nema u svim porama društva kao što pojedini misle, kazao je Avram. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije