Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sustav raspodjele javnih prihoda kažnjava gospodarski razvijene općine

17. veljače 2018. u 12:33 0 komentara 47 prikaza

Grude, prema ukupno ostvarenom prihodu tvrtki čije je sjedišta na području te općine, imaju iznadprosječne rezultate u odnosu na FBiH.

Stanovništvo grudske općine čini, naime, 0,49 posto ukupnog stanovništva BiH, dok prihod koji ostvaruju grudske kompanije čini 1,08 posto ukupnog prihoda u BiH. Slično je i sa zaposlenosti. Grude imaju dvostruko više zaposlenih (3500) nego nezaposlenih (1800), koliko imaju i umirovljenika.

Svatko vraća svoj dug

I umjesto da zbog stvaranja povoljnih uvjeta za privlačenje investitora budu nagrađene od viših razina vlasti, općine poput Gruda se “kažnjava”. Grudska općina tako ostvari 1,5 posto ukupnog prihoda u FBiH, a u raspodjeli sudjeluje s 0,7 posto.

Općinski proračun za ovu godinu iznosi 6,9 milijuna KM iako bi, da je sustav raspodjele javnih prihoda pravedniji, Grude dobivale dvostruko više novca. Razlog tomu je što se postojeći sustav raspodjele neizravnih poreza temelji isključivo na socijalnim kriterijima, površini teritorija, broju stanovnika i broju školske djece, piše Hrvatski medijski servis.

- Mišljenja smo da je takav sustav raspodjele nepravedan i da bi uz socijalne kriterije i uvažavanje ekonomskih pokazatelja od raspodjele bilo pravednije, a i stimulirajuće za jače aktivnosti lokalnih vlasti ili uprave na polju razvoja poduzetništva - kaže za HMS načelnik Gruda Ljubo Grizelj.

Drugi oblik kažnjavanja ogleda se u tome da svi solidarno sudjeluju u vraćanju vanjskog duga Bosne i Hercegovine, dok općine u FBiH, pa tako i grudska, smatraju kako bi vanjski dug trebao vraćati svaki korisnik kredita odnosno da svatko vraća svoj dug.

- Općenito govoreći, neto fiskalna pozicija triju općina i grada Širokog Brijega u Zapadnohercegovačkoj županiji takva je da je relativno i apsolutno značajno veći fiskalni doprinos nego što su to decentralizirana sredstva. Drugim riječima, naša općina znatno više ostvari javnih prihoda nego što joj se vrati - objašnjava Grizelj za Hrvatski medijski servis.

Apsurdna situacija

Zbog nepravedne raspodjele javnih prihoda, događa se apsurdna i paradoksalna situacija - što je općina gospodarski razvijenija, u proračunskoj blagajni ima manje novca za izgradnju i obnovu infrastrukture - lokalnih cesta, vodovoda, kanalizacije.

To je slučaj i s općinom Grude, kojoj će u ovoj godini uz financiranje osnovnih izdataka iz općinskog proračuna u iznosu od oko 4 milijuna KM ostati tek nešto više od 2 milijuna KM za infrastrukturne objekte, kao što su održavanje i rekonstrukcija prometnica, vodni i kanalizacijski sustav, projekti školske infrastrukture, gradskih ulica i poduzetničke zone.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.