SAMO U BIH

Sustav izbacuje kadar za ‘zavode za zapošljavanje’

'studenti 2'
Foto: ''
12.11.2013.
u 09:35

Prema broju objavljenih oglasa najtraženija zanimanja u BiH su IT inženjeri, inženjeri elektrotehnike, građevinski inženjeri, diplomirani farmaceuti, te krojači, zidari, varioci...

Armija od više od pola milijuna nezaposlenih govori da je zaposlenje u ovoj zemlji teško naći. Međutim, do posla lakše dolaze oni koji su se na vrijeme odlučili obrazovati i usavršavati u oblastima u kojima je deficit radnika. Prema posljednjim podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, zaključno s krajem kolovoza, u BiH je u prvih osam mjeseci rad po svim osnovama (mirovina, stečaj, otkaz, otpuštanje i slično) prestao za 66.665 osoba, a u istom razdoblju s evidencija zavoda i službi zapošljavanja zaposleno je 57.266 osoba.

Prema broju objavljenih oglasa najtraženija zanimanja u BiH su IT inženjeri, inženjeri elektrotehnike, građevinski inženjeri, diplomirani farmaceuti, te krojači, zidari, varioci...

Već dugi niz godina obrazovni sustav u BiH izbacuje kadrove „za zavode za zapošljavanje”. Problem je prije svega u upisnim politikama u srednjim školama i fakultetima koje ne vode računa o potrebama tržišta rada za pojedinim obrazovnim profilima i zanimanjima. Rješenje je formiranje partnerstava na lokalnoj i regionalnoj razini na principu gospodarstvo-obrazovne ustanove-vlast-službe za zapošljavanje, čiji bi jedan od zadataka bio i kreiranje upisne politike u obrazovnim institucijama. Također, zbog neusklađenosti sustava obrazovanja, javlja se potreba za dokvalifikacijom ili prekvalifikacijom radnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije