Zvizdić:

Suradnjom otvoriti ekonomske perspektive i razviti poslovne ideje

Zvizdić
04.05.2016.
u 13:54

Razgovori i dogovori o ekonomiji u našoj regiji i šire izuzetno su značajni jer samo tako možemo otvoriti ekonomske perspektive i razviti naše ekonomske i poslovne ideje, ne ostajući zatvoreni samo unutar granica naših država - izjavio je predsjedatelj Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić na početku ministarskog panela "Perspektive Kina +16“ koji se održava u okviru Sarajevo Business Foruma.    

Zvizdić je naglasio da samo kroz prezentaciju ideja i zajedničkih regionalnih i međudržavnih projekata možemo biti predstavljeni kao regija koja može  biti interesantna za investitore.

Naveo je da BiH prije svega u sektoru energetike ima značajne kapacitete, da smo po hidropotencijalima na osmom mjestu u Europi, te da postoji ogroman prostor za instaliranje više od 5.800 megavata električne energije koji bi došao iz hidropotencijala, uključujući i obnovljive izvore energije.

- Drugi bitan sektor je transport. Želimo razvijati i realizirati ideju koju je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, dakle ideju koja potiče od Berlinske inicijative, a to je transportno povezivanje zemalja zapadnog Balkana i zapadnog Balkana sa samom Europom – dodao je Zvizdić.

To uključuje izgradnju paneuropskih koridora, a u BiH je to autoput na koridoru Vc.

- Govorimo o nekoliko važnih pravaca kao što su autoput na koridoru Vc i Jadransko-jonski autoput koji bi povezao sedam zemalja, kao i željezničke transportne konekcije Bosne i Hercegovine i Srbije, te BiH i Crne Gore, a nadamo se da ćemo vrlo brzo početi s izgradnjom dva važna mosta na granici BiH i Hrvatske. To su mostovi Svilaj i Gradiška koji će nas konektovati sa mrežom autoputeva Europe - dodao je Zvizdić. 

Izdvojio je i sektore namjenske, metalske, kao i bh. drvne industrije, koja je najbrže rastuća grana u regiji.

- Izvanredno je pokretanje projekta Kina +16 koje kroz različite oblike investicija i implementacije različitih ideja stvara perspektivu i mogućnosti za implementaciju projekata u srednjoj i jugoistočnoj Europi. BiH je već realizirala jedan takav projekat Termoelektrane u Stanarima, ali očekujemo da ćemo u idućih nekoliko godina krenuti u izgradnju još dvije termoelektrane i svakako da će Kina odlučiti da ulaže u projekte iz oblasti transporta u BiH. Dakle govorimo o investicijama od više milijardi eura koje bi trebale biti realizirane u idućih četiri-pet godina - dodao je Zvizdić u dijelu panela koji je otvoren za javnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije