sastanak

Suradnja BiH i Kine dobra, intenzivirati u energetici, poljoprivredi i turizmu

asdsd
03.04.2017.
u 13:45

Dosadašnja privredna suradnja Bosne i Hercegovine i Kine bila je dobra, ali postoje potencijali za njeno unapređenje, istaknuto je danas u Sarajevu nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s članovima delegacije Ministarstva poljoprivrede NR Kine, koju je predvodio zamjenik ministra Ću Dongju.

Šarović je rekao da je 2016. bila uspješna u pogledu suradnje BiH i Kine, te da je vanjskotrgovinska razmjena iznosila više od 520 milijuna eura, s velikim deficitom na strani BiH.

- U ovoj godini planirano je intenziviranje suradnje, posebno u oblasti energetike, ali i poljoprivrede i turizma. U sklopu Mostarskog sajma, koji počinje sutra, bit će održan zaseban sajam poljoprivrede i vina, a u okviru nastavka suradnje Kine i BiH iz Sporazuma "16+1" - izjavio je Šarović.

Dodao je da će BiH  biti i domaćin sastanka ministara turizma zemalja obuhvaćenih Sporazumom "16+1".

Zamjenik ministra poljoprivrede Kine Ću Dongju naglasio je da su predstavnici njegove zemlje iznajmili veliki izložbeni prostor na Mostarskom sajmu, što pokazuje opredijeljenost vlade NR Kine za unapređenje suradnje.

Precizirao je da je prošle godine iz Kine u inostranstvo putovalo više od 130 milijuna turista, te dodao da očekuje da će u BiH i u Sarajevu u budućnosti biti još više kineskih turista zbog popularnosti filma "Valter brani Sarajevo", prirodnih ljepota, gastronomske ponude i gostoljubivih ljudi.

Također, izjavio je da se može očekivati sve više ulaganja kineskih investitora u poljoprivredni sektor u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?