Uhićen Lipovača

Sumnja u pronevjeru novca tijekom građevinskih radova

lipovaca
Foto: Anadolija
18.12.2014.
u 09:27

U policijskoj akciji koja je izvedena jučer ujutro na području Bihaća uhićen je visoki dužnosnik SDP-a BiH, bivši gradonačelnik Bihaća i premijer Unsko-sanske županije Hamdija Lipovača. Njega su uhitili pripadnici Federalne uprave policije koja je provodila cijelu akciju.

Za što se tereti?

Kako je navedeno u priopćenju FUP-a nakon uhićenja, Lipovača se sumnjiči da je počinio kaznena djela “zloupotreba službenog položaja” i “krivotvorenje isprave”. Jučer je uhićena i još jedna osoba koja se dovodi u vezu s kriminalnim radnjama koje je navodno počinio Lipovača. Neslužbeno se doznaje je kako je riječ o Alenu Gluhaliću, vlasniku jedne građevinske tvrtke, koji se tereti za kazneno djelo “obmana pri dobivanju kredita” iz Kaznenog zakona FBiH. Pretresi su tijekom jučerašnjeg dana vršeni na ukupno osam lokacija, a Lipovača je nekoliko puta premještan na određene lokacije kako bi nazočio pretresima. - U prethodnom razdoblju, nakon što je protiv navedenih osoba podneseno izvješće o počinjenom kaznenom djelu, službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom i u suradnji s nadležnim tužiteljstvom, poduzeli niz mjera i istražnih radnji izvođenja potrebnih vještačenja i drugih radnji dokazivanja. Podsjećamo, Federalna uprava policije je u lipnju 2013. godine podnijela izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv H. L. i A. G. zbog postojanja osnova sumnje da je H. L. prekoračio granice službenog položaja na način da je uime ugovornog tijela suprotno odredbama Zakona o javnim nabavama BiH potpisao aneks osnovnog ugovora, kao i ugovor o izvođenju dodatnih radova na određenim građevinskim objektima u Bihaću. Također, H. L. je uime ugovornog tijela u 2007. sačinio i potpisao službenu ispravu u kojoj je unio neistinite podatke o izvođenju dodatnih radova. A. G. je, kao vlasnik i odgovorna osoba s kojim su zaključeni navedeni ugovori supotpisao aneks osnovnog ugovora u koji su uneseni neistiniti podaci i koji je upotrijebio za dobijanje kredita - navodi se u jučerašnjem priopćenju FUP-a.

Pozicija načelnika

Kaznena djela koja se stavljaju na teret Lipovači su iz vremena kada je bio načelnik općine Bihać. Radi se o nezakonitom trošenju proračunskih sredstava prilikom rekonstrukcije Sportskog centra STENS. Vještačenje ovih terena s ciljem provjere utroška proračunskih sredstava je provođeno više puta. Lipovača je kao načelnik prikazao navodno znatno veći utrošak proračunskog novca prilikom rekonstrukcije ovog terena nego je zaista utrošeno.

Ugovor koji je vrijedan više od milijun maraka u ovom slučaju sklopljen je navodno suprotno zakonskim procedurama, odnosno Zakonu o javnim nabavama. Ovo nije jedini slučaj u kojem se Lipovača sumnjiči. Javnosti je poznato da se Lipovača tereti i u nekim drugim aferama te da se njegova imovina, o čemu se često javno govorilo, od vremena kada je postao načelnih višestruko uvećala. Jučer su se povodom ovoga događaja oglasili i iz SDP-a odakle su naveli kako neće dopustiti da netko od ove stranke pravi kriminalnu organizaciju. Još uvijek se ne zna hoće li ovo uhićenje imati posljedice na položaj Hamdije Lipovače u stranci koju sada vodi Nermin Nikšić.

Komentara 2

CV
cro_vuko
10:49 18.12.2014.

lijepo. cini se da sipa sve vise i vise dobiva na moci i hrabrosti. Samo jos da tuziteljstvo postane bolje i da optuzbe pocnu prolazit na sudovima.

IK
ikonoklast
14:50 22.12.2014.

drag čovjek inače moj susjed

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije