Pozitivna kretanja

Suficit županija 64,7, a općina 54,3 milijuna KM. Ukupni prihodi veći za 147,2 mil. KM

02.06.2017.
u 09:00

Na sjednici Vlade Federacije održanoj jučer objavljeno je kako je proračun Federacije od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine ostvario suficit od 14,4 milijuna KM te je ukupan financijski rezultat svih županija u suficitu od 64,7 milijuna KM, a općina od 54,3 milijuna KM.

Zadovoljstvo kretanjima

Također su i ukupni prihodi za razdoblje od siječnja do kraja ožujka 2017. iznosili milijardu i 827 milijuna KM, što je za 147,2 milijuna KM ili za 8,8% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pozitivnim kretanjima za prva tri mjeseca ove godine zadovoljna je i dopremijerka Federacije i ministrica financija FBiH Jelka Milićević. Istaknula je i da prihodi od poreza iznose 1.581 milijun KM, a njihovo ostvarenje je veće za 102,2 milijuna KM. Neporezni prihodi za razdoblje od siječnja do ožujka iznose 139,4 mil. KM, a njihovo ostvaranje je veće za 45,3 milijuna KM. Također, na sjednici je Vlada FBiH usvojila šesto izvješće o dodijeljenoj državnoj pomoći u Federaciji BiH za 2016., a koje će biti upućeno i EK u cilju ispunjenja obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema izvješću, u 2016. u FBiH je dodijeljena državna pomoć od oko 225 milijuna KM, a povećan je iznos državne pomoći za poljoprivredu.

Neprihvaćanje amandmana

Najpozitivniji trend u 2016. je rast horizontalne pomoći. To je u skladu s preporukama Europske komisije za povećanje napora da pomoć bude dodatno fokusirana na zaštitu životne sredine, obuku ljudi, istraživanja i razvoj. Vlada je odobrila korištenje sredstava od povrata PDV-a za provođenje daljnjih aktivnosti u okviru projekta energetske učinkovitosti u BiH. Sredstva za županije biti će raspoređena razmjerno sudjelovanju u iskorištenim kreditnim sredstvima. Utvrđen je i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštititi od požara i vatrogastvu. Novost u nacrtu zakona je pojačana zaštita šuma od požara. Tako je predviđena zabrana loženja otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugim zemljištima na udaljenosti od 150 m od granice šume. Na Vladi je odlučeno i da se ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški izda odluka o ispunjavanju uvjeta za početak obavljanja djelatnosti. Vlada FBiH nije prihvatile amandmane na prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja, kao ni amandman na prijedlog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je podnio Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije