oduzima se imovina

Sud oduzeo 36 mil., apartman, 2 kuće, tvrtku... koji su stečeni protiv zakona

05.11.2015.
u 06:45

Konfuzija u praksi dovodi do toga da se sudovi proglašavaju nenadležnim

Federacija BiH ni godinu dana nakon usvajanja seta zakona za borbu protiv korupcije nema uspostavljene tzv. USKOK odjele pri Tužiteljstvu FBiH i Vrhovnom sudu FBiH, a Agencija za upravljanje nezakonito stečenom imovinom ima samo jednog zaposlenog, i to ravnatelja, piše Večernji list BiH. Zbog pravnog vakuuma nastalog donošenjem ovih zakona, bilo je upitno procesuiranje najtežih oblika kriminala na županijskim sudovima. U FBiH trenutačno su na snazi zakoni za borbu protiv organiziranog kriminala koje nitko ne provodi. Njihovim stupanjem na snagu županijska tužiteljstva i sudovi izgubili su stvarnu nadležnost za procesuiranje kaznenih djela organiziranog kriminala i korupcije. 

Županije ili entitet

U praksi, to je značilo da predmete organiziranog kriminala više ne smiju voditi županijske pravosudne institucije, a federalne ne mogu jer nikad nisu ni uspostavljene. Ovaj pravni vakuum prevladan je tumačenjem Vrhovnog suda FBiH. Prema tom tumačenju neće doći do obustave procesuiranja djela i izvršitelja djela organiziranog kriminala i korupcije nego će to i dalje nastaviti raditi županijska tužiteljstva. Odlukom Vrhovnog suda FBiH riješen je samo jedan u nizu problema učinkovitije borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Oduzeta imovina

S druge strane, u slučajevima kada postoje kaznena djela koja su počinjena na prostoru više općina ili županija, oštrica kaznenog gonjenja se gubi jer svako tužiteljstvo može raditi samo dio koji se odnosi na područje njegove mjesne nadležnosti. No, kako za sve treba novac, tako je i za proširenje mjesne nadležnosti na cijelu Federaciju potreban novac, ali on za te namjene nije predviđen u proračunu za ovu godinu. Osiguranje novca prvi je, ali ne i finalni korak do uspostave tzv. USKOK odjela. Kao rezultat takvog stanja, u praksi se događa da su se pojedini sudovi počeli proglašavati stvarno nenadležnima. Skoro s identičnim problemima suočava se i Agencija za upravljanje oduzetom nezakonito stečenom imovinom. Agencija koja bi trebala biti snažan mehanizam u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije ima samo ravnatelja koji sjedi u malom uredu u zgradi Vlade FBiH.  I u slučaju ove agencije problem je novac. Nužno je da federalna Vlada osigura sredstva za plaće, ali i za smještaj djelatnika, kao i skladišne prostore. Novac bi također trebao biti osiguran u proračunu za iduću godinu. Kada se to i dogodi, Agencija će upravljati imovinom koju su svi sudovi u FBiH privremeno ili trajno oduzeli. Cilj je da se imovinom upravlja tako da ne gubi na vrijednosti. Sud BiH jedan je od rijetkih sudskih instanci koja koristi i mehanizam oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi. Pravomoćnim sudskim presudama dosad je oduzeto oko 36 milijuna KM u novcu, ali i dvije kuće, jedan apartman i jedna tvrtka. Ukupno su donesene 194 presude u kojima je naređeno oduzimanje imovine. Oduzeti novac uplaćuje se u državni proračun, imovina uglavnom prodaje pa se novac također uplaćuje u proračun.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije