priopćenje

Sud BiH obavijestio Dodika o posebnim istražnim radnjama

13.11.2017.
u 13:42

Sud Bosne i Hercegovine je u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog Slobodana Pavlovića i drugih, zbog kaznenog djela pranje novca i zloupotreba položaja i ovlasti, izdao naredbu za primjenu posebnih istražnih radnji, nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, prema određenom broju osoba uključujući i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Naredba je izdana na obrazloženi prijedlog Tužiteljstva BiH, u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, a mjere su primjenjivane u razdoblju od 11. veljače do 13. svibnja 2016. godine i više se ne provode.

U priopćenju Suda BiH pojašnjeno je da se radi se o posebnoj istražnoj radnji prikupljanja dokaza koja je predviđena Zakonom o kaznenom postupku BiH za čije provođenje su propisani točno određeni uvjeti koji su i u ovom slučaju bili ispunjeni.

Ovakav način prikupljanja dokaza je propisan i u entitetskim zakonima o kaznenom postupku, Brčko distrikta, kao i u kaznenim zakonodavstvima regiona i Europe, te predstavlja zakonito vršenje nadležnosti pravosudnih institucija.

Sud je na osnovu navoda Tužiteljstva BiH utvrdio postojanje osnova sumnje da su počinjena ova kaznena djela, te da nije postojala mogućnost da se dokazi prikupe na drugačiji način, odnosno da je pribavljanje povezano s nesrazmjernim teškoćama, na osnovu čega je naredba i izdana.

Sudija za prethodni postupak nakon okončanja ovakvih radnji, a po dostavljanju izvještaja i očitovanja Tužiteljstva, obavještava o tome osobu protiv koje je radnja bila preduzeta radi zaštite njenih procesnih prava. Osoba protiv koje je mjera bila preduzeta može od Suda, u skladu Zakonom o kaznenom postupku BiH, zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je provedena mjera.

- U tom smislu Miloradu Dodiku je poslana obavijest s uputom da u roku od osam dana od dana prijema obavijesti može koristiti to zakonsko pravo - istaknuto je u saopćenju.

Sud vrši sudsku kontrolu kaznenih istraga koje provodi Tužiteljstvo BiH u zakonom predviđenim procesnim situacijama protiv osumnjičenih osoba bez obzira na društveni položaj i funkciju koju imaju, a isključivo na osnovu dokaza koje prezentira Tužiteljstvo BiH, te uz poštovanje zakonske odredbe obavještavanja o provedenim mjerama, u cilju zaštite svih prava osoba prema kojima se one poduzimaju.

Priopćenje Suda BiH uslijedilo je nakon što je 11. studenog na portalu Radio-televizije Republike Srpske objavljen članak s video prilogom u kojem se prenose izjave Dodika povodom obavještenja Suda BiH upućenog Dodiku u vezi okončanja primjene posebnih istražnih radnji prema njemu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije