Novi diplomatski pritisak

Suautor Daytona stiže u BiH nakon ocjena da se Balkan umorio od obećanja za EU članstvo

James O'Brien
28.01.2024.
u 08:52

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja James O'Brien stiže u drugome dijelu sljedećega tjedna u Bosnu i Hercegovinu nakon što je ranije uputio potporu približavanju zemalja zapadnoga Balkana te ocijenio kako su umorne od obećanja da će jednoga dana postati članice Europske unije, piše portal Večernjeg lista BiH. Tako je O'Brien odlično dijagnosticirao zajedničku frustraciju, a neki tvrde i iznio ocjene, koje se mogu tumačiti kao poticaj institucijama Europske unije da snažnije otvore vrata Bosni i Hercegovini i drugim zemaljama aspiranticama za članstvo ili da ih je pak posve obeshrabrio. Ovaj visoki američki dužnosnik trebao bi se u Bosni i Hercegovini, kako doznajemo, susresti s vodećim političkim dužnosnicima u zemlji - od Vijeća ministara do Predsjedništva. Njegov posjet dolazi u osjetljivom trenutku kada domaće vlasti nastoje postići dogovore o važnim reformama koje bi zemlju kandidirale za otvaranje pregovora o članstvu u Europskoj uniji, ali i nakon istupa američkog predsjednika Joea Bidena da bi u slučaju da uspije agresija Rusije na Ukrajinu, sljedeći na redu bio Balkan.

Poruka Dodiku

James O'Brien je diplomat s više od 30 godina iskustva i bio je dio tima Richarda Holbrookea za okončanje rata i postizanje mirovnoga sporazuma za BiH. Neki ga nazivaju i ključnom osobom koja je modelirala brojna rješenja koja su uvrštena u ovaj dokument. U istupu u German Marshall Fundu u Washingtonu, organizaciji koja potiče blisku suradnju SAD-a i Europske unije, pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja ocijenio je kako u Bosni i Hercegovini "pojedini lideri imaju koristi od nestabilnosti." - I reforme će se suprotstaviti takvoj praksi koju Dodik i drugi zagovaraju - dodao je. Po njegovim riječima, čelnici priznaju da moraju biti bolji u rješavanju određenih pitanja te dodaje kako je to prava promjena u odnosu na razdoblje od prije četiri ili pet godina. Naveo je kako je tijekom prethodnih desetljeća nekoliko država bilo na putu k Europi, ali bez jasnih izgleda za napredovanje. Te zemlje se nalaze, kako kaže, na neki način između Rusije i Sjedinjenih Država i prostiru se od Kaspijskog do Jadranskog mora. Dodao je da taj "sivi prostor" omogućava pojedinima blokiranje važnih reformi i projekata. - Ovo je ozbiljan problem za našu sigurnost, ali i za ljude tih zemalja - rekao je. No, dodao je i da postoji nekoliko dobrih stvari koje se događaju u tom kontekstu i da je prva "odluka Europske unije da otvori pristupne pregovore s devet zemalja, prenosi portal Večernjeg lista BiH." - Na zapadnom Balkanu postoji zamor od obećanja puta k Europskoj uniji i onda do toga nikada ne dođe. I Bruxelles je to prepoznao - kaže O'Brien. Bivši voditelj Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu pohvalio je i plan rasta zapadnog Balkana kao inovativan mehanizam koji će biti dostupan za šest zapadnobalkanskih zemalja. - Ovo su steroidi za ekonomiju i to se može dogoditi vrlo brzo - rekao je O'Brien i dodao kako zemlje čekaju konačno odobrenje plana. Europska komisija usvojila je plan EU-a za zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura. Plan ima za cilj ekonomski rast ovoga područja u razdoblju od 2024. - 2027. Pri tome bi BiH dobila oko milijardu eura potpore. O'Brien je podsjetio kako se ranije tijekom tjedna sastao s čelnicima šest zemalja zapadnog Balkana u Skoplju, gdje su potpisali deklaraciju kojom se obvezuju na razvoj svojih država po europskim standardima.

Jedinstveno tržište

- Ključna stvar u tome je da će u zamjeni za određene reforme svaka država moći imati koristi od sudjelovanja u dijelovima jedinstvenog europskog tržišta - dodao je pomoćnik američkog državnog tajnika. Postoji, međutim, bojazan da bi se ovaj projekt mogao ponovno osloniti na "Otvoreni Balkan", što BiH ili Crna Gora ne podupiru. Upitan bira li SAD na zapadnom Balkanu, a pogotovo u Srbiji, između reformi i stabilnosti, on je rekao da su za SAD važni i stabilnost i provođenje demokratskih reformi u Srbiji. - Međunarodni promatrači nisu promatrali te (beogradske) izbore- rekao je O'Brien. James O'Brien se na poziciji pomoćnika američkog državnog tajnika nalazi od listopada prošle godine. Ranije je bio koordinator za sankcije u State Departmentu. Služio je i u dvjema prethodnim američkim administracijama kao posebni predsjednički izaslanik, a u prošlosti je bio viši savjetnik državne tajnice Madeleine Albright i glavni zamjenik direktora za planiranje politike i izaslanik predsjednika za Balkan. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije