Koordinacijski tim

Stvoriti jednake uvjete povratnicima u cijeloj BiH

povratak
19.12.2016.
u 14:53

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice je na današnjoj konstituirajućoj sjednici Koorinacijskog tima za praćenje provedbe prava iz Aneksa VII Daytonskog sporazuma imenovana za predsjedateljicu ovog tima u čijem sastavu su odlukom Vijeća ministara BiH i ministar civilnih poslova Adil Osmanović, ministar sigurnosti Dragan Mektić, ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.
 
- Zadovoljna sam da je konačno formiran Koordinacijski tim koji predstavlja političko tijelo koje će upravljati procesom povratka, a posebno stvaranjem uvjeta za održivi povratak. To je kompleksan posao koji zahtjeva značajna finacijska sredstva ali i jaku koordinaciju ne samo na državnoj razini nego i s nižim razinama vlasti u našoj zemlji – naglasila je Borovac tijekom konstituirajuće sjednice.

Sjednici su nazočili i predstavnici Delegacije Europske unije u BiH, Misije OESS-a i UNHCR-a.
 
Šef Misije OESS-a Jonathan Moore je izrazio podršku radu Tima naglasivši kako je u posljednjem razdoblju učinjen značajan napredak na planu provedbe Aneksa VII i to zahvaljujući i dalje aktivnom angažmanu i finacijskoj podršci međunarodne zajednice koja je posebno vidljiva kroz rezultate Regionalnog stambenog programa.
 
Ministrica Borovac je zaključila kako se do sada nije jednako radilo na povratku u oba bh. entiteta.
 
- Prepreka održivom povratku je neujednačen pristup pravima u entitetima kada je u pitanju socijalna i zdravstvena zaštita, mirovinsko-invalidsko osiguranje te zapošljavanje. Moramo stvoriti jednake uvjete povratnicima u oba bh. entiteta i Brčko distriktu – navela je ministrica Borovac. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije