Misija OESS-a u BiH obilježila 20. godišnjicu

Stvarni napredak moguć, u BiH je važna izgradnja povjerenja

03.01.2016.
u 07:00

Udružiti sve snage kako bismo unaprijedili politički i ekonomski potencijal BiH Misija OESS-a je bila partner BiH u mnogim ključnim procesima , uključujući reformu izbora i obrane, kazao je veleposlanik Moore

Misija OESS-a u BiH obilježila je dvadesetu godišnjicu svoje prisutnosti u BiH i tom prilikom visoki dužnosnici OESS-a su se osvrnuli na postignuća i izazove s kojima se Misija suočila tijekom protekla dva desetljeća.

Misija OESS-a u BiH uspostavljena je 8. prosinca 1995. godine, po mandatu koji je dobila u okviru Daytonskog mirovnog sporazuma, a kojim je okončan rat u BiH.

Pomoć u izgradnji mira

"OESS je došao u BiH prije 20 godina kako bi pomogao državi u ponovnoj izgradnji mira. Ovaj mirovni proces nas je naučio koliko su pomirenje i izgradnja povjerenja važni. Naučio nas je također da je stvarni napredak moguć", istaknuo je glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier, priopćeno je iz Misije OESS-a u BiH. "U kontekstu današnjih sigurnosnih izazova, važnije je nego ikada održati taj mir i udružiti sve snage kako bi se unaprijedio politički i ekonomski potencijal BiH". S više od 300 zaposlenika u Sarajevu i terenskim uredima diljem BiH, Misija OESS-a u BiH je treća po veličini terenska misija OESS-a. Misija ima za cilj unaprijediti stabilnost i pomirenje, pomažući BiH na njezinom putu k regionalnim, političkim, ekonomskim i društvenim integracijama. Aktivnosti Misije su usmjerene ka promociji poštivanja ljudskih prava, jačanju sustava obrazovanja, uprave, pravosuđa i sigurnosnog sektora, kao i unapređenju vladavine prava. "Prije dva desetljeća Daytonski mirovni sporazum doveo je do kraja jedan razorni sukob i povjerio OESS-u ključne odgovornosti za unapređenje sigurnosti, demokracije i ljudskih prava u državi", istaknuo je veleposlanik Marcel Peško, ravnatelj Centra za sprječavanje sukoba OESS-a, navodi se u priopćenju. "Bio je to ogroman izazov s obzirom na nesigurno postkonfliktno okruženje u BiH. Tijekom godina smo stekli mnoga iskustva i uspješno se suočili s mnogim novim izazovima." Veleposlanik Jonathan Moore imenovan je kao šef Misije OESS-a u BiH u rujnu 2014. godine, s jasnim opredjeljenjem nastaviti tradiciju stvaranja jakih veza između Misije OESS-a i građana i predstavnika vlasti u BiH. "Misija OESS-a u BiH je bila partner BiH u mnogim ključnim procesima, uključujući reformu izbora i obrane", istaknuo je veleposlanik Moore.

Nada za boljitak u 2016.

"Moje kolege u terenskim uredima diljem BiH, kao i moji prethodnici, tijekom godina surađivali su s predstavnicima vlasti i građanima BiH u unapređenju vladavine prava, poštivanja ljudskih prava i demokratskih procesa.

U godinama koje su pred nama željeli bismo vidjeti više uloženog napora i više odgovornosti od svih, kako bi BiH postala bolje mjesto za sve svoje građane.Misija OESS-a u BiH ostaje u BiH kao partner i prijatelj, pomažući Bosni i Hercegovini da napredak učini mogućim. Nadamo se da će 2016. godina donijeti više pozitivnih događaja u BiH i za BiH", zaključio je veleposlanik Jonathan Moore, šef Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije