Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Stvaranje boljih uvjeta za uvoz električnih automobila

19. lipnja 2018. u 15:13 0 komentara 33 prikaza

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas sastanak s predstavnicima Gospodarske komore FBiH, u cilju razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

- Dramatične promjene će se dogoditi na tržištu električnih automobila u narednih pet do deset godina i mi moramo pratiti te trendove. U svijetu je prošle godine prodano blizu milijun električnih automobila i taj broj se iz godine u godinu udvostručuje, a u našoj zemlji regitrirano je svega 18 ovakvih automobila, što je dovoljno upozorenje - istaknuo je na sastanku ministar Šarović, pojašnjavajući da je BiH jedna od rijetkih zemalja u Europi koja ne nudi nikakve povlastice za uvoz električnih automobila.

Stvaranje uvjeta za uvoz ovakvih automobila važno je s aspekta korištenja obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja, istaknuto je na sastanku.

Nažalost, Bosna i Hercegovina je na prvom mjestu u Europi kada je u pitanju broj smrtnih slučajeva zbog zagađenja zraka, a procjenjuje da 30 posto zagađenja dolazi iz ispušnih plinova automobila. S tim u vezi, istaknuta je i inicijativa da se kod uvoza polovnih vozila razmotri uvođenje standarda većeg od sadašnjeg Euro 4.

Imajući u vidu obveze BiH prema europskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja,  te svjetske trendove u oblasti automobilske industrije, dogovoreno je da se u narednom razdoblju iniciraju šire javne rasprave o mogućim izmjenama zakonske regulative u toj oblasti, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.