suradnja i razumijevanje

Studenti Sveučilišta u Mostaru maturantima pomažu prije upisa na fakultete, besplatno drže tečajeve

18.06.2021.
u 19:30

Studenti Sveučilišta u Mostaru aktivno sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima kojima mogu pomoći drugima prilikom ili nakon upisa na fakultet. Tako su, svjesni činjenice kako su prije nekoliko godina bili u koži maturanata, odlučili organizirati besplatne pripreme za maturante za upise na fakultete kako bi im olakšali sami proces. Također, već nekoliko godina studenti održavaju besplatne tečajeve koji omogućavaju drugim studentima usavršavati svoje sposobnosti te se okušati u nečemu novom, piše Večernji list BiH. 

Pripreme za maturante

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru u suradnji s Centrom za informacijske tehnologije (SUMIT) organizira pripreme za upis na fakultet za sve maturante srednjih škola koje rade po nastavnome planu i programu na hrvatskome jeziku.

Pripreme se održavaju iz hrvatskoga jezika, matematike, informatike, biologije, kemije i dr. - Maturantima se tako omogućava ponavljanje gradiva, vježbanje zadataka i nadogradnja postojećega znanja. Nadam se kako će im ovogodišnje pripreme olakšati upise na fakultet - kazala je Antonija Vujeva, koordinatorica za tečajeve Studentskoga zbora. Pripreme za maturante za upis na fakultet postale su aktualne tijekom pandemije koronavirusa. Više od 500 maturanata pohađalo je pripreme iz različitih predmeta koje su se održavale na daljinu - SUMIT Školarac pod nazivom “Studenti za buduće studente”. Predavači su studenti Sveučilišta u Mostaru kojima su pripreme odlična prilika za vježbu, oslobađanje straha od javnoga nastupa i primjenu teorijskoga znanja u praksi. - Za predavača informatike prijavila sam se jer su pripreme za prijamni ispit dugotrajan proces koji nosi određene izazove. Moja želja bila je budućim studentima pomoći u pripremi, ali i u odabiru fakulteta koji će znatno odrediti njihovu budućnost - istaknula je Iva Stojčić, studentica četvrte godine informatike. Zahvaljujući modernoj i suvremenoj tehnologiji, pripreme se održavaju na digitalnim platformama za e-škole - SUM eŠkole, a predavačima su dostupne prostorije sveučilišne televizije koja je, omogućivši produkciju sadržaja osnovnih i srednjih škola, imala važnu ulogu u odgovoru na pandemiju koronavirusa.

Online tečajevi

Studenti mostarskoga Sveučilišta mogu se pohvaliti brojnim projektima, pri čemu je važno spomenuti organizaciju besplatnih studentskih tečajeva koje provodi Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru. Riječ je o projektu iznimne važnosti i vrijednosti koji se uspješno održava svake godine. Izbor tečajeva na koje se studenti mogu prijaviti iz godine u godinu postaje veći i raznovrsniji. - Kao glavne ciljeve besplatnih studentskih tečajeva istaknuo bih kvalitetne edukacijske sadržaje i mogućnosti usvajanja novih ili usavršavanja postojećih znanja - rekao je Mate Grizelj, koordinator za tečajeve Studentskoga zbora. Tako studenti imaju mogućnost prijave na tečajeve stranih jezika (španjolski, talijanski, njemački, engleski, francuski i ruski), informatike, statistike, web-dizajna, grafičkog dizajna ili gitare. Predavači su najčešće studenti, ali uključeno je i nastavno osoblje. Ako se za neko područje ne prijavi ni jedan student, tada polaznici tečaja kao predavača mogu dobiti neku osobu koja je stručna u tome području. Primjerice, predavači tečajeva iz stranih jezika često su izvorni govornici.

- Ove godine prijavio sam se za predavača talijanskoga jezika. Moram priznati da je ovo odlična prilika za prenijeti svoje znanje drugim studentima. Također, ovo je odlična prilika za stjecanje iskustva tijekom studiranja - kazao je Luka Rogalo, predavač talijanskoga jezika.

Budući da je prošlu akademsku godinu obilježila pandemija koronavirusa, besplatni studentski tečajevi održavali su se na daljinu. Međutim, zainteresiranost studenata nije izostala te su mnogi slobodno vrijeme odlučili iskoristiti za učenje novih stvari. Okolnosti u kojima su se odvijala nastava nisu bile nimalo zahvalne, no studenti su se uspjeli prilagoditi i izvući korist iz novonastale situacije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije