MARIO BABIĆ

Studenti kineziologije fizički i psihički mnogo su zadovoljniji i zdraviji od studenata medicine

Foto: Privatni album
19.06.2020.
u 13:00

Babićev prvi znanstveni rad bio je “Povezanost tjelovježbe i duševnog zdravlja studenata” u kojem je testirao kvalitetu života studenata kineziologije i medicine. U drugom znanstvenom radu bavio se istraživanjem tjelovježbe tijekom i nakon trudnoće...

Više od 15 godina bio je rukometaš HMRK Zrinjski iz Mostara, odigrao sedam premijerligaških sezona, s klubom osvojio Kup BiH, igrao europski Challenge Cup... Danas je magistar kineziologije i pokretač prvog fitnessa za trudnice u Hercegovini, a kao student na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru dobitnik je i Rektorove nagrade za studentski znanstveni rad. Sve to je Mostarac Mario Babić koji će za tri dana napuniti tek 26.

Ideju dobio od mentorice

Babićev prvi znanstveni rad bio je “Povezanost tjelovježbe i duševnog zdravlja studenata” u kojem je testirao kvalitetu života studenata kineziologije i medicine. - Rezultati toga mog istraživanja bili su da su studenti kineziologije fizički, ali i psihički mnogo zdraviji te zadovoljniji svojim životom, nego studenti medicine. Razne su beneficije koje tjelovježba donosi, tako da je i ovo izvrstan primjer koji to pokazuje - kaže Mario za Večernji list BiH.

U drugom znanstvenom radu bavio se istraživanjem tjelovježbe tijekom i nakon trudnoće, u kojem je, objašnjava nam, predstavio sve o vježbanju u trudnoći, koje su njegove prednosti, čega se treba paziti, što izbjegavati... Osim toga, koautor je i znanstvenog rada “Učinak tjelovježbe na kvalitetu života žena srednje životne dobi”.

Ono čime se ovaj mladi kineziolog bavi u posljednje vrijeme jest fitness s trudnicama, koji je pokrenuo u Mostaru.

- Ideju sam dobio na predavanju od svoje mentorice dr. sc. Ivane Čerkez Zovko. Na početku je to bila samo jedna od ideja. Ali kako je vrijeme prolazilo, upravo se ta ideja počela isticati i sve sam se više zanimao za treninge s trudnicama. Zainteresiranih budućih majki za taj vid treninga ima, istina, možda ne koliko bi trebalo, ali ovo je nešto novo u gradu i treba vremena da se narod navikne - kaže nam Mario.

Radio je s trudnicama i u vrijeme korone. Svima je, kaže, slao vježbe u grupu te održavao online treninge koje su buduće majke radile doma kako bi im što bezbolnije, u svakom smislu, prošlo razdoblje izolacije, a i kako bi što spremnije dočekale porod. Zasad s Marijom trenira najviše prvorotkinja, a trudnice s kojima vježba dolaze iz cijele Hercegovine.

- Trudnice mogu trenirati sve dok se osjećaju ugodno. Imao sam nekoliko budućih majki koje su trenirale i u 9. mjesecu trudnoće, sve do nekoliko dana prije poroda - kaže nam Babić napominjući da je kod trudnica koje redovito treniraju porod dosta lakši, ali i sam oporavak nakon njega.

- No, tjelovježba općenito svima nama daje razne beneficije, fizičke, a i psihičke. Pomaže vam da se bolje osjećate, spavate, smanjuje razinu stresa, podiže razinu energije, sprječava nastanak mnogih bolesti - objašnjava ovaj mladi stručnjak.

Mario, inače, dolazi iz liječničke obitelji. Otac mu je prof. dr. sc. Dragan Babić, poznati mostarski neuropsihijatar i sveučilišni profesor, a i sestra Romana krenula je očevim stopama. - Uvijek me zanimala ljudska psiha, ali ipak se više pronalazim u sportu, nego u medicini - iskren je Mario.

Vraćamo se i na njegovu prvu veliku ljubav - rukomet.

- Ljubav prema rukometu javila se još od malih nogu. Prijatelji su me nagovorili da s njima počnem trenirati i rukomet mi se kao sport odmah svidio. Pomalo neočekivano prestao sam se njime baviti, ali splet okolnosti u tom razdoblju jednostavno mi je “pripomogao” da tako odlučim. Prvo sam završio Fakultet prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti na SUM-u, a onda otvorio i fitness-centar.

Upravo tada trebale su početi pripreme, ali klub nije bio financijski stabilan pa je sve to prolongirano, da bi na kraju ostali bez mogućnosti igrati rukometnu Premijer ligu. Nisam imao ambicija ići igrati negdje drugdje, prvo radi posla koji sam pokrenuo, a drugo i što je igranje za Zrinjski poseban osjećaj koji nigdje drugo ne bih imao i nisam to htio mijenjati. Trenutačno ne igram rukomet, ali ako se klub stabilizira iduće godine, tko zna... - kaže Mario koji ističe i da ne voli gledati predaleko u budućnost.

Dan za danom

- Više volim ići dan za danom, “problem” za “problemom”, ali, naravno, svatko ima svoj cilj prema kojem ide, inače bismo se izgubili. Trenutačni cilj mi je podignuti vlastiti fitness-centar LifeShape na najvišu moguću razinu. Tek onda gledat ću na nove ciljeve. Osim treninga s trudnicama, zasad su tu i individualni i grupni treninzi, grupa 40+, kineziterapija, rad s rodiljama. U planu smo širiti ponudu, ali o tom potom - zaključuje Mario. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije