Kampus Sveučilišta u Mostaru

Studenti će se nakon predavanja rekreirati u vrhunskim uvjetima

10.10.2018.
u 19:00

Radovi na rekonstrukciji kampusa Sveučilišta u Mostaru, koji su počeli 9. kolovoza, u punom su jeku, a trebali bi biti završeni u zadanome roku, piše Večernji list BiH. Osim uklanjanja starog objekta, koji se nalazio između Pravnog i Ekonomskog fakulteta, asfaltirano je i igralište, odnosno već se izvode radovi na atletskoj stazi.

Dizajnerska konstrukcija

- Prva faza rekonstrukcije prostora kampusa Sveučilišta u Mostaru obuhvatila je obnovu prostora košarkaškoga i malonogometnoga igrališta koji se nalaze ispred Građevinskoga fakulteta. Kompletan sportski prostor će se nanovo asfaltirati, postavit će se rubnjaci na cijelom prostoru oko atletske staze, izvode se rigoli, drenaže i odvodi, postavljene su nove konstrukcije koševa, a slijede i nogometni golovi. Time će se osigurati mnogo bolji uvjeti za rekreaciju studenata i treninge košarke, maloga nogometa, rukometa i atletike - govori nam prof. dr. sc. Ivo Čolak, voditelj projekta rekonstrukcije kampusa.

Kako doznajemo, u prvoj fazi je obuhvaćeno i asfaltiranje novog parking prostora, a navedeni radovi su u završnoj fazi. Taj će prostor biti vezan s već postojećim parkingom iza zgrade Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

- U ovoj fazi su rađeni iskopi, pripremanje podloge i asfaltiranje novoga parkinga koji se izvodi na drugoj strani kampusa, nasuprot Građevinskog fakulteta. Ovaj će parking biti vezan za parking prostor iza zgrade Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, a u budućnosti će ulaz na ovaj parking biti s druge strane kampusa, točnije iza zgrade današnjega Mercatora.

Osim igrališta i parkirnih prostora, u prvoj će se fazi ograditi cijeli prostor kampusa s čeličnom ogradom koja je sada postavljena samo na pojedinim dijelovima. Na jednom od ulaza u kampus izvedena je dizajnerska čelično-aluminijska konstrukcija koja će pridonijeti stvaranju novoga modernog izdanja sveučilišnog kampusa, ali također i pomoći još većoj prepoznatljivosti i jačanju identiteta Sveučilišta u Mostaru koji je danas izraženiji više nego ikada - govori nam Čolak.

- Sada već davne 2006. godine, započeo je najveći graditeljski projekt u povijesti Sveučilišta u Mostaru. Naime, Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u sklopu investicijskih ulaganja u sveučilišne kampuse u Hrvatskoj, donijeli su odluku da u ovaj “paket-aranžman” gradnje sveučilišnih kampusa uđe i kampus Sveučilišta u Mostaru. Ovaj projekt, točnije jedna njegova faza, realizirala se u razdoblju od 12. veljače 2007. godine, kad je dobivena građevinska dozvola za prvi objekt, do 20. lipnja 2009. godine, odnosno dana službenoga završetka radova prve faze na izgradnji objekata kampusa Sveučilišta u Mostaru. Izgrađeni su novi moderni objekti Građevinskog, Medicinskog, Filozofskog, Agronomskog i Fakulteta zdravstvenih studija, a također su rekonstruirani objekti Rektorata, Studentskog centra, Audiovizualne dvorane, Fakulteta prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti, Fakulteta strojarstva i računarstva, Ekonomskog i Pravnog fakulteta te Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu - govori Čolak.

Dvanaest godina kasnije kampus će dobiti sasvim novo ruho, od cestovne infrastrukture preko zelenih oaza, koje će biti unutar kampusa, otvorenog amfiteatra pa sve do pametnih klupa.

Nova urbana oprema

- Zajedno s procesom integracije, kampus Sveučilišta u Mostaru ponovno dobiva novo ruho. Završeni su projekti ulazne i cestovne infrastrukture unutar kampusa, sportskih terena, parkirališta i tzv. “zelene zone”, odnosno središnjeg parka s otvorenim amfiteatrom koji bi uskoro trebao zablistati unutar kampusa i biti zelena oaza za naše studente. Cilj projekta je oplemenjivanje prostora, s posebnim naglaskom na trg sa zelenilom. Odabrana je nova urbana oprema, rasvjeta, pametne klupe i drugi detalji u prostoru, prije svega, na ulazima u kampus i na fakultete.

Projektom je zamišljeno kompletno rekonstruiranje trga i davanje novoga prostornog identiteta - objašnjava za Večernji list prof. dr. sc. Ivo Čolak, voditelj projekta rekonstrukcije kampusa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije