velike razlike

Student u Sarajevu plaća smještaj 220 KM, a u Beogradu 37 KM mjesečno

14.04.2019.
u 18:58

Studenti u BiH plaćaju smještaj u domu puno više nego njihovi kolege iz Zagreba i Beograda, iako je prosječna plaća od 890 maraka u BiH znatno niža nego u prijestolnicama regije, piše Avaz.ba.

Visoki troškovi

Merim Serdarević, bivši predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), ističe da su brojni oni koji žele studirati u Sarajevu.

- Nažalost, kvaliteta je slaba, a troškovi visoki. No, dosta je bolje nego prije, a nadam se da će uskoro biti još kvalitetniji smještaj, hrana... - kazao je Serdarević, dodavši da je u Beogradu i Zagrebu znatno bolja usluga za nižu cijenu.

Tako se u Sarajevu jednokrevetna soba plaća i do 220 maraka, a u Studentskom centru u Zagrebu oko 175 KM (oko 700 kuna). Kada je riječ o smještaju četvrte kategorije, sa zajedničkom kupaonicom, studenti u glavnom gradu BiH trebaju izdvojiti 110 maraka, a u Zagrebu od 75 do 100 maraka.

Puno jeftinije stoji smještaj u Beogradu. Cijene, naravno, ovise o kategoriji, pa 17 maraka (1020 dinara) stoji smještaj u četverokrevetnoj sobi, a jednokrevetna je oko 37 maraka (2230 dinara) mjesečno. Svi stanari studentskih domova, osim smještaja, imaju pravo i na prehranu u studentskim restoranima po povoljnim cijenama.

Doručak je oko 0,67 maraka, ručak 1,20 maraka, večera manje od marke. Tarik Curić, ravnatelj Studentskog centra u Sarajevu, ističe da je studentski život znatno poboljšan.

Više stranih studenata

- Podignuli smo kvalitetu prehrane na najvišu razinu, studenti danas imaju izbor od 17 različitih jela. Studentu je potrebno oko 150 maraka mjesečno za prosječan smještaj i dva obroka. U posljednje vrijeme imamo sve veći broj stranih studenata, pa čak i iz Indije - kazao je Curić, za Avaz.ba

Za smještaj prve kategorije, što znači soba sa zajedničkom kupaonicom, u Sarajevu stoji 220 maraka, u Zagrebu prva kategorija stoji od 150 do 175 maraka. U Beogradu prva kategorija stoji 37 maraka, dok je četvrta kategorija 17 maraka. (ri)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije