Vrhunska vinska godina

Studeni je mjesec kušanja vina, danas je Martinje

11.11.2016.
u 07:00

Francuzi su vrhunski vinari, a tome su uz kvalitetna vina doprinijele i izjave koje su njihovi vinari davali kroz prošlost za ovaj eliksir života. Jedan je nedavno rekao: “Sve mode prolaze, samo vino ostaje”, aludirajući na ljubav prema modi koja je također izražena u toj državi. Hercegovci možda u izjavama nisu tako pedantni kao Francuzi, ali ako se na tome poradi, mogli bi kao vrhunski vinari i nadmašiti Francuze.

Hercegovina, pokrajina vina

Studeni je mjesec kušanja mladih vina. Danas na blagdan sv. Martina slavit će brojni vinari, ali će najveselije biti kod Miće Crnjca i Ivana Zadre u Domanovićima, u prostorima Vina Zadro. Mićo Crnjac, dugogodišnji uspješni poduzetnik, domaćin je kakvog ćete rijetko susreti u životu. Druželjubiv, galantan, odmjeren, uvijek se trudi ugoditi svojim gostima i zato se oni svi uvijek iznova vraćaju kod njega na druženja. - Danas ćemo od 13 do 19 sati kušati mlada vina, a razumljivo, pit će se i degustirati najbolje godine i sorte kojima vinarija raspolaže, govori nam Crnjac čije se vino lani okitilo i srebrom u Londonu, britanskoj prijestolnici. Mićo je prilagodio program Martinja, tako da se ne radi o klasičnom “krštenju” vina. - Pa sjevernjaci se odijevaju u svećenike, ali mi to ne radimo. Kod nas je kušanje vina. Mojih prijatelja svećenika bit će dosta i ove godine i njima se više sviđa što je riječ o kušanju vina, a ne “krštenju”, jer nije baš primjereno, a vino se, naravno, pije u dobroj volji i ne treba pretjerivati, govori poznati poduzetnik i filantrop. Uz vina, naravno, Vina Zadro pripremaju hercegovačke delicije, janjetinu, odojke, roštilj i hladna jela. - Važno je da ljudi okuse ta vina, usput popričaju, možda postignu i neki poslovni ili drugi dogovor. U današnje vrijeme ovakva druženja su višestruko korisna, govori Crnjac. Na upit o ovoj godini kad je grožđe u pitanju, Crnjac ističe da je bila dobra. - Parametri su odlični, ovo je bila jako dobra godina, tako da se očekuje i da su vina takva, ističe. Budući da smo posljednjih dana razgovarali s mnogima kojima se vino pokvarilo, a priznali su da su kupovali uvozno grožđe, pitali smo Crnjca za komentar. - Mnoga ta grožđa proključaju u putu. To je danas kompletan proces koji treba pratiti sofisticiranom tehnologijom.

Prema tome, nije dobro da se grožđe tijekom trganja i branja ugrije ili prokuha. To uvozno grožđe putuje pod nepovoljnim uvjetima, mahom je prekriveno ceradama i nema vrhunske kvalitete. Mi svoje grožđe u jutarnjim satima dovozimo u hladnjačama i spremimo u tankove, a onda kad je samo od sebe zbog podneblja kvalitetno, praktički imamo sve, istaknuo je Crnjac.

Andrinje

A 25. studenoga slavit će se i Andrinje. Miro Ćorić ispred Podruma Andrija ističe da je to tradicionalna, autentična proslava te vinarije. - Početak je u 16 sati, a dolaze gosti iz 15 zemalja. Naše Andrinje je najstarije. Kvalitetom smo prezadovoljni, kao i autohtonim sortama grožđa od kojeg se vino pravi. Uvozno nas ne zanima, istaknuo je Ćorić čije je crno vino osvojilo zlato na ovogodišnjoj Sabatini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?