Agencija raspisala javni poziv za usavršavanje

Strukovni nastavnici morat će na praksu u tvrtke

škola nastava djeca
09.01.2022.
u 11:47

Nastavnici i profesori strukovnih predmeta uskoro će na usavršavanje. Naime, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih raspisala je javni poziv trgovačkim društvima, ustanovama, obrtima i drugim pravnim subjektima koji bi za profesore organizirali usavršavanje kako bi konačno zaživjele promjene u strukovnim predmetima i kako bi Hrvatska napokon krenula prema učenju temeljenom na radu nužnom upravo u strukovnim školama.

Usavršavanje znači da će profesori strukovnih predmeta proći edukaciju na terenu u stvarnom radnom okruženju i upoznati se s novostima na tržištu i tehnologijama kako bi ih znali predstaviti učenicima.

Sve je to uvod u veliku izmjenu strukovnog obrazovanja kao i u ovogodišnju izmjenu i dopunu Zakona o strukovnom obrazovanju koji napokon definira učenje temeljeno na radu po kojem će svi učenici imati obveznu praksu od prve godine školovanja, radit će s mentorima koje će morati imati tvrtke u koje učenici dolaze, a uz školu svoje će stručne vještine brusiti i u centrima kompetencija kako bi se u konačnici izmijenila dosadašnja praksa koja je značila da nakon školovanja u strukovnim školama poslodavci moraju uložiti još minimalno četiri godine kako bi mladu osobu doista podučili radu jer obrazovanje nije pratilo tržište, tehnologiju ni procese proizvodnje nužne u različitim zanimanjima.

Tako će novim izmjenama Zakona o strukovnom obrazovanju jasno biti definirano da se učenje temeljeno na radu može provoditi kod poslodavca, u školama ili u regionalnim centrima kompetencija te da stručni nadzor nad izvođenjem učenja temeljenog na radu kod poslodavca provodi povjerenstvo koje čine predstavnici ministarstva nadležnog za gospodarstvo, ustanove za strukovno obrazovanje, ASOO, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore.

Jasno se određuje i da za učenje kod poslodavca više nije dovoljno tek doći na praksu, već će učenici tamo gdje i odlaze morati imati osiguranog mentora koji će morati položiti ispit kojim dokazuje osnovna znanja o podučavanju učenika. Mentor mora jasno učeniku dati do znanja što i kako mora svladati i mora mu biti glavni u učenju temeljenom na radu. Učenik za svoj rad mora primati i naknadu, a maloljetnim polaznicima strukovnih škola praksa i učenje temeljeno na radu ne smije trajati dulje od osam sati dnevno.

Prema javnom pozivu koji je raspisala Agencija za strukovno obrazovanje, svi zainteresirani obrti, trgovačka društva, poduzetnici imaju rok do 28. siječnja prijaviti se, a u prijavi između ostalog moraju navesti stručnjake koji će u tom prvom valu raditi s profesorima. Pritom moraju jasno naznačiti predavačevo iskustvo od najmanje jedne godine na poslovima povezanima s ishodima učenja modula, gdje je i na koji način stečeno iskustvo te u kojem razdoblju.

Uz prijavu, poslodavci, obrtnici moraju raspisati i kako će izgledati usavršavanje, što će ono donijeti samim nastavnicima kao i metode koje će se primjenjivati. Agencija će onima koji budu izabrani na javnom pozivu isplatiti naknadu u iznosu od tisuću kuna bez PDV-a po održanom stručnom skupu za nastavnike jednog obrazovnog sektora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije