Unatoč otvorenom tržištu

Struju kućanstvima najviše daju elektroprivrede, manje privatnici

06.03.2017.
u 10:00

Tržište električne energije u BiH je otvoreno za konkurenciju, navodi se u mišljenju Konkurencijskog vijeća danog na osnovi zahtjeva Zračne luke Sarajevo. Međutim, prema tvrdnjama kompanija iz sektora, ključni preduvjet za suštinsko otvaranje tržišta, paritet cijena električne energije kod javnog i rezervnog opskrbljivača i cijene na veleprodajnom tržištu nije ostvaren, piše Večernji list BiH.

Broj opskrbljivača

Formalno tržište električne energije u BiH otvoreno je od 1. 1. 2015. odlukom da status kvalificiranog kupca, odnosno slobodan izbor opskrbljivača električnom energijom mogu koristiti svi kupci uključujući i kupce iz kategorije kućanstava. U 2016. broj opskrbljivača koji su aktivni na maloprodajnom tržištu se povećao, jer su kompanije HEP Trade, Proenergy i Petrol BH Oil Company preuzele opskrbu određenog broja kupaca električne energije u kategorijama ostale potrošnje i 10kV, s ukupno 14 kupaca. Zaključno s 1. 11. 2016., 26 kupaca koje je Elektroprivreda BiH opskrbljivala električnom energijom je promijenilo opskrbljivača, jednom kupcu je odobrena promjena opskrbljivača od 1. 11. 2016., a za četiri kupca od 1. 12. 2016. godine. 

Elektroprivreda BiH je kroz postupak promjene opskrbljivača zaključila i ugovor o opskrbi električnom energijom s kvalificiranim kupcem koji je počeo s realizacijom od 1. 1. 2017., a potpisana su i 224 aneksa ugovora o opskrbi električnom energijom sa 159 kvalificiranih kupaca. 

Troškovi distribucije

U 2016. registrirana je prva promjena opskrbljivača u RS-u, i to kupac električne energije EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari, koji je energiju za vlastite potrebe nabavljao od gospodarskog subjekta Elektroprivreda RS, od 1. 2. 2016. nabavlja energiju od Energy Financing Teama Bileća u planskoj količini od 1 GWh mjesečno. Proenergy Sarajevo ima zaključene ugovore o opskrbi električnom energijom s kvalificiranim kupcima.

U kategoriji potrošnje za kućanstva i dalje dominantnu ulogu opskrbljivača električnom energijom imaju javna poduzeća, pa se tako u FBiH i dalje 925.000 kupaca opskrbljuje iz Elektroprivrede HZ HB i Elektroprivrede BiH. U kompaniji GEN-I smatraju da postoji legislativa prema kojoj je tržište otvoreno, ali da se javljaju problemi kod distribucije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije