DOBRO JE ZNATI

Stručnjaci za hranu savjetovali: Evo kako pravilno zamrznuti jaja za pečenje i za recepte!

jaja
shutterstock
24.02.2023.
u 07:20

S obzirom na poskupljenja jaja u zadnje vrijeme, ovi će vam savjeti zaista dobro doći

Mnogi često jedu jaja za doručak, a gotovo svi znaju koliko su ona zdrava i hranjiva, no znate li da je ova hrana i poprilično izdrživa? Naime, sirova jaja mogu se uspješno zamrznuti mjesecima nakon što su prvi put kupljena. S obzirom na to da su cijene jaja skočile za više od 60% u 2022. godini i ostale su visoke zbog inflacije, zamrzavanje jaja koja ne planirate uskoro kuhati pametan je način da izbjegnete skupi otpad, piše Good Housekeeping.

Međutim, pohranjivanje jaja u zamrzivač nije tako jednostavno; potrebno je prvo pripremiti jaja za pravilno skladištenje kako bi se različiti dijelovi jaja sami zamrznuli. Možete zamrznuti cijelo tekuće jaje ili se usredotočiti samo na bjelanjke, ali zamrzavanje potpuno netaknutih žumanjaka izuzetno je teško, objašnjava Penny Stankiewicz, profesionalna kuharica i instruktorica na Institutu za kulinarsko obrazovanje u New Yorku.

- Žumanjci ne sadrže vodu, a smrzava se sadržaj vode u jajima, pa se ne ponašaju dobro (ili kako bi trebali) nakon što su zamrznuti. Umućivanjem jaja ili bjelanjaka u jednoličnu smjesu vaša jaja mogu ostati svježa i jestiva do 8 tjedana - dodala je.

Kako zamrznuti sirova jaja?

Najbolji način da zamrznete jaje je da ga zamrznete u cijelom obliku, jer ne možete zamrznuti jaja u ljusci, objašnjava Stankiewicz. Ovu metodu možete koristiti za onoliko jaja koliko želite. Najbolji način za zamrzavanje jaja često uključuje plastične vrećice za zamrzavanje, no, ako znate da će vam ova jaja trebati za određeni recept ili pečenu poslasticu, možete ih rasporediti zasebno u manje vrećice tako da prvo zamrznete smjesu u plastičnoj posudi za led. 

Slijedite ove upute za najbolje rezultate:

1. Tucite jaja dok se žumanjci ne sjedine, ali ne tako jednolično da ste unijeli puno zraka u smjesu. Jaja vam se ne bi trebala pjeniti.

2. Smjesu od jaja ulijte u plastičnu vrećicu za čuvanje, ili kalup po izboru. Ako koristite ladicu za led, to je vjerojatno pola jaja po kocki, za potrebe planiranja recepata.

3. Ako koristite plastičnu vrećicu, stavite zapečaćenu vrećicu na pladanj ili drugu površinu tako da ravno leži u zamrzivaču (možete izvaditi pladanj kada se smrzne).

4. Ako koristite kalup, ostavite smjesu od jaja da se potpuno zamrzne (najviše nekoliko sati).

5. Izvadite smjesu iz kalupa i stavite je u dobro zatvorenu plastičnu vrećicu.

6. Složite plastične vrećice u hladan kut zamrzivača

Bjelanjke također možete zamrznuti na sličan način: jednostavno odvojite žumanjke od jajeta i smjesu izlijte u kalup po želji ili plastičnu vrećicu. Bilo koja od ovih mješavina može se koristiti za gotovo bilo koji recept koji imate na umu, a prema Stankiewicz, mogu se čuvati do godinu dana ako je vrećica bez zraka (vakuumirano zatvorena ako je moguće).

Pokušajte ih upotrijebiti u brzim kajganama ili čak kao dodatak gotovo svim receptima za pečenje koje imate na umu. Iako kvaliteta nikad nije tako dobra, žumanjke tehnički možete zamrznuti i same — ako dodate sol, šećer ili kiselinu kako ne bi postali gusti i neupotrebljivi.

- Moj prijedlog je 1 žlica šećera po pola litre žumanjaka. Također, ono što bi pomoglo konačnom proizvodu tučenih cijelih jaja je dodavanje otprilike polovice količine šećera, dakle oko 1/2 žlice po pola litre cijelih tučenih jaja - savjetuje Stankiewicz.

Međutim, trebat će vam neko vrijeme da pravilno odmrznete ova jaja; ostavite ih da se postupno otope preko noći u hladnjaku kako biste spriječili bilo kakve bolesti.

- Jaja se moraju držati na hladnom kako bi se kontrolirao rizik od bolesti koje se prenose hranom, posebno ona s kojih je uklonjena ljuska ili vanjski zaštitni sloj. Ako znate za što biste ih mogli koristiti, prije zamrzavanja možete ih podijeliti na potrebnu količinu tako da odmrzavate samo ono što vam je potrebno - kaže Stankiewicz. 

Koliko dugo traju smrznuta jaja?

Iako smrznuta jaja mogu biti sigurna i do godinu dana, Stankiewicz kaže da kvaliteta jaja opada što su dulje zamrznuta. Ako želite zadržati izvrstan okus svojih jaja — ili u savršenom obliku za složene recepte za pečenje gdje je kvaliteta neophodna — pokušajte upotrijebiti ova posebno pripremljena jaja unutar dva mjeseca od skladištenja. To posebno vrijedi za jaja koja se ne mogu čuvati u hermetički zatvorenim posudama u zamrzivaču.

Kako zamrznuti kuhana jaja?

Zamrzavanje jaja koja ste unaprijed skuhali može biti teže jer tekstura i kvaliteta vašeg budućeg doručka mogu stradati ako niste pažljivi. Najbolji način da zamrznete kuhana jaja je da ih stavite u druge sastojke koji će dobro izdržati na hladnim temperaturama; vjerovali ili ne, vlaga iz leda nastala prilikom zamrzavanja određenih jela s jajima zapravo može pomoći da jaja imaju bolji okus kada se ponovno zagriju.

Često će recept pokazati kada se kuhana jaja mogu zamrznuti — i uputit će vas kako ih prethodno zamotati, kaže Becca Miller, suradnica urednice Good Housekeeping Test Kitchen. Kada dođe vrijeme za podgrijavanje doručka u mikrovalnoj pećnici, uklonite omot prije nego prekrijete obrok novim vlažnim papirnatim ručnikom kako biste zadržali paru i spriječili da se jaja potpuno osuše. Hladnjak je također odlično mjesto za spremanje vašeg doručka koji pripremate za nadolazeći tjedan, a ako želite sačuvati tvrdo kuhana jaja, sjajne vijesti — u hladnjaku ostaju svježa u ljusci i do tjedan dana!

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije