'BRZA MIŠIĆNA VLAKNA'

Stručnjaci objasnili zašto pileća prsa nekad imaju bijele 'trakice' i je li ih sigurno jesti

ilustracija
21.10.2021.
u 08:04

Premda su sigurne su za jelo, nisu pokazatelj bolesti i ne utječu na okus, studija sa Sveučilišta Arkansas i A&M u Teksasu otkrila je da je da će većina potrošača radije kupiti piletinu bez bijelih pruga.

Ako ste nekad režući pileća prsa ili kotlete naišli na komad mesa kroz koji prolazi bijela 'traka' i pitali se što je to, odgovor ima voditelj Odijela za peradarstvo i profesor na Sveučilištu Georgia Todd J. Applegate koji kaže da su bijele prugice samo mišićna vlakna.

- Iako ne leti, perad ima prsne mišiće predviđene za let i u njima nastaju takozvana brza mišićna vlakna - objasnio je Applegate i dodao da upravo zbog mišića pileća prsa imaju tako malo masti, svega jedan do 2,5 posto.

S njim se slažu i članovi američkog National Chicken Councila koji napominju da 'bijela pruga nije nikakav pokazatelj kvalitete ili nekvalitete mesa pilećih prsa', a ima ju ukupno između 12 i 43 posto svih ptica.

I premda su sigurne su za jelo, studija sa Sveučilišta Arkansas i A&M u Teksasu otkrila je da je da će većina potrošača, kad mogu birati, radije kupiti piletinu bez bijelih pruga. - Bijele pruge nisu pitanje sigurnosti hrane niti utječu na kvalitetu piletine - kažu iz National Chicken Councila gdje napominju da njima može biti prošarana i organski uzgojena, kao i perad iz slobodnog uzgoja.

S prugicama ili bez njih, ističe Applegate, bijelo je meso zdravo i puno protina, a nitko ga ne jede koliko stanovnici SAD-a; naime jedno je istraživanje iz 2020. godine pokazalo da je prosječni Amerikanac samo u toj godini pojeo 44.2 kilograma piletine.

Što se tiče pripreme piletine s bijelim prugama i njenog okusa, Applegate je za Real Simple rekao da trakice mogu eventualno utjecati na to koliko će tekućine prsa upiti ako ih marinirate, a i tu je razlika ima li ona prugice ili ne zanemariva ili 'vrlo suptilna'...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?