Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Stručnjaci objasnili zašto pileća prsa nekad imaju bijele 'trakice' i je li ih sigurno jesti

Premda su sigurne su za jelo, nisu pokazatelj bolesti i ne utječu na okus, studija sa Sveučilišta Arkansas i A&M u Teksasu otkrila je da je da će većina potrošača radije kupiti piletinu bez bijelih pruga.
21. listopada 2021. u 08:04 0 komentara 216 prikaza
Foto: ilustracija

Ako ste nekad režući pileća prsa ili kotlete naišli na komad mesa kroz koji prolazi bijela 'traka' i pitali se što je to, odgovor ima voditelj Odijela za peradarstvo i profesor na Sveučilištu Georgia Todd J. Applegate koji kaže da su bijele prugice samo mišićna vlakna.

- Iako ne leti, perad ima prsne mišiće predviđene za let i u njima nastaju takozvana brza mišićna vlakna - objasnio je Applegate i dodao da upravo zbog mišića pileća prsa imaju tako malo masti, svega jedan do 2,5 posto.

S njim se slažu i članovi američkog National Chicken Councila koji napominju da 'bijela pruga nije nikakav pokazatelj kvalitete ili nekvalitete mesa pilećih prsa', a ima ju ukupno između 12 i 43 posto svih ptica.

I premda su sigurne su za jelo, studija sa Sveučilišta Arkansas i A&M u Teksasu otkrila je da je da će većina potrošača, kad mogu birati, radije kupiti piletinu bez bijelih pruga. - Bijele pruge nisu pitanje sigurnosti hrane niti utječu na kvalitetu piletine - kažu iz National Chicken Councila gdje napominju da njima može biti prošarana i organski uzgojena, kao i perad iz slobodnog uzgoja.

S prugicama ili bez njih, ističe Applegate, bijelo je meso zdravo i puno protina, a nitko ga ne jede koliko stanovnici SAD-a; naime jedno je istraživanje iz 2020. godine pokazalo da je prosječni Amerikanac samo u toj godini pojeo 44.2 kilograma piletine.

Što se tiče pripreme piletine s bijelim prugama i njenog okusa, Applegate je za Real Simple rekao da trakice mogu eventualno utjecati na to koliko će tekućine prsa upiti ako ih marinirate, a i tu je razlika ima li ona prugice ili ne zanemariva ili 'vrlo suptilna'...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.