Vijeće ministara BiH

Strategija BiH za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje do 2022.

05.06.2018.
u 16:31

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, usvojilo je danas na sjednici Strategiju Bosne i Hercegovine za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje (OMU) za razdoblje od 2018. do 2022. godine.

Prethodno je usvojena Informacija o aktivnostima Radne grupe za njenu izradu u kojoj su sudjelovali predstavnici BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, koji su dali suglasnost za njezino usvajanje.   

Ministarstvo vanjskih poslova će u roku pet mjeseci, u suradnji sa svim institucijama i agencijama u BiH, čiji su predstavnici sudjelovali u izradi ove strategije, sačiniti i Vijeću ministara BiH dostaviti akcijski plan za njeno provođenje.

Strategija, kojom Bosna i Hercegovina ispunjava ranije preuzete međunarodne obveze, doprinijet će unapređenju sigurnosti u našoj zemlji.

Strateške aktivnosti su usmjerene na sprečavanje nabavke, izrade, prijevoza i upotrebe OMU, roba s dvojnom i vojnom namjenom od autoritarnih režima, kriminalnih i terorističkih grupa i pojedinaca te jačanje sustava prevencije. 
Strateški se povećava spremnost za brz i efikasan odgovor na moguću krizu izazvanu upotrebom ovog oružja uz unapređenje institucionalnih kapaciteta i mehanizama koordinacije.

Vijeće ministara BiH usvajanjem ove strategije aktivno doprinosi naporima međunarodne zajednice u sprečavanju širenja oružja za masovno uništenje i jača međunarodnu suradnju u ovoj oblasti, priopćeno je iz VMBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije