Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Strankama za godinu dana skoro 26 mil. KM

07. travnja 2018. u 20:00 0 komentara 122 prikaza

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, 96 političkih subjekata podnijelo je godišnja financijska izvješća. Od ukupno 149 političkih stranaka u BiH, njih 96 je izvršilo ovu zakonsku obvezu, a čak 53 su se oglušile. Ipak, i prema podacima koje je dostavilo 96 stranaka, može se zaključili kako je politika u BiH dobar biznis, piše Večernji list BiH.

Prema važećim zakonima, politička stranka može se financirati iz članarina, dobrovoljnih priloga, izdavačke djelatnosti, odnosno prodajom propagandnih materijala i organiziranjem stranačkih manifestacija. Također, stranka može imati prihod od imovine koju posjeduje te proračuna i dobiti poduzeća koja su u vlasništvu političke stranke.

Prema podacima SIP-a BiH, stranke u BiH su na članarinama zaradile 1,74 milijuna maraka, 2,1 milijun maraka su dobile kroz dobrovoljne priloge pravnih osoba te 704.930 KM od fizičkih osoba. Prihod od imovine stranaka iznosio je 738.747 KM, a čak su 18,74 milijuna maraka dobili iz proračuna. Znači, država je najveći financijer političkih stranaka i tako će vjerojatno ostati i u idućim godinama.

Deseci milijuna maraka

Ostale stavke koje se navode u izvješćima su zanemarive, a zbroj svega govori kako političke stranke u jednoj godini u BiH imaju prihod od skoro 26 milijuna maraka. Unatoč ovolikom priljevu sredstava, mnoge od njih ne uspijevaju izmirivati svoje obveze. Tako je, prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, dug političkih stranaka u BiH iznosio skoro sedam milijuna maraka. To znači kako samo za troškove političkih stranaka u BiH godišnje treba oko 33 milijuna maraka. Malo tko bi se složio da je trošak opravdan s obzirom na političko i svako drugo stanje u državi, osobito kada je u pitanju dodjela novca iz proračuna. Apsolutni rekorder u uzimanju proračunskog novca je Izetbegovićev SDA.

Oni na godišnjoj razini iz proračuna dobivaju 3,41 milijun maraka. Iza njih je SNSD, koji u jednoj godini dobije 1,98 milijuna maraka, te SDP koji dobije 1,95 milijuna maraka proračunskog novca u jednoj godini. Osim ovoga, SDP je rekorder kada je u pitanju prihod od imovine.

Prihodi od imovine

Ova stranka je u godinu dana dobila 624.980 maraka po ovoj stavci. Iako se ne navodi je li SDP ova sredstva dobio prodajom ili iznajmljivanjem svoje imovine, pretpostavlja se kako se radi o iznajmljivanju. SDA je po ovoj osnovi dobio 49.760 maraka, a iznenađuje i prihod Demokratske fronte po toj osnovi koji iznosi 42.000 maraka. Kada se govori o hrvatskim strankama, očekivano, najviše novca iz proračuna je dobio HDZ BiH, a radi se o iznosu 1,69 milijuna maraka na godišnjoj razini. Na drugom mjestu je HDZ 1990. sa 630.862 marke, HSP BiH 230.443 marke, HKDU s nešto više od 53 tisuće maraka i HSS s nešto više od 80 tisuća maraka. Naravno, postavlja se pitanje trebaju li političke stranke dobivati tolika sredstva, a ove brojke govore kako je politika jedan od najunosnijih biznisa u Bosni i Hercegovini. Sve glasniji su zahtjevi da se otvori pitanje financiranja političkih stranaka i napravi revizija koja će pokazati odgovaraju li dodijeljeni iznosi količini rada političara i njihovih stranaka. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.