Projekti za pomoć poduzećima

Stranim kreditima do smanjenja 
gubitaka elektroprivreda u BiH

27.01.2016.
u 07:00

Provedbom prioritetnih investicija želi se, prije svega, osigurati održavanje domaće proizvodnje električne energije

Projekt ECSEE APL3 - BiH (POWER IV) trebao bi pružiti potporu tržištu električne energije i funkcioniranju energetskih sustava za proizvodnju, prijenos i distribuciju el. energije i tehničku (stručnu) potporu za institucionalni i razvoj sustava, kao i pripremu i provedbu projekta, piše Večernji list BiH. Provedbom prioritetnih investicija želi se osigurati održavanje domaće proizvodnje električne energije, postići povećanje sigurnosti opskrbe kupaca električnom energijom, primjena i poštovanje regulative za zaštitu okoliša u proizvodnim objektima, smanjenje gubitaka u distribucijskoj mreži i povećanje prihoda od naplate električne energije. Procijenjeni troškovi projekta za sve tri elektroprivrede iznose 286,57 milijuna dolara.

U ovaj iznos uključena je i stavka “nedostatak sredstava” u ukupnom iznosu od 14,16 milijuna dolara, tako da neto planirani iznos kredita (za sve tri elektroprivrede) čini 272,41 milijun dolara. Na JP EP BiH odnosi se 72,1 mil. eura. EP BiH, kao i ostale tri elektroprivrede, dostavio je Vladi izvješće o provedbi projekta zaključno s 30. rujna 2015. EP BiH je tako u podacima dostavio kako je strani udio (iznos kredita) iznosio 141 milijun KM, osobni 17,9 milijuna, što znači 158,9 milijuna KM.

Nadalje, po pitanju kredita potpisanog sa Svjetskom bankom (kredit IDA) 2006. u vrijednosti od 11,1 milijun SDR rekonstruirana su elektrofiltarska postrojenja bloka 5 u TE Kakanj, izvršena zamjena sustava za ekološki nadzor u TE Kakanj, rekultivirano odlagalište šljake i pepela u TE Kakanj i zamijenjen sustav za odlaganje ugljena u TE Tuzla. Također, sredstva su utrošena i na studije smanjenja emisija SO2, prečišćavanje voda i dr. Sukladno planu nabava iz sredstava kredita, financirano je realiziranje 9 ugovora ukupne vrijednosti od 31,2 milijuna KM.

Svi ugovori su uspješno realizirani do datuma zatvaranja projekta u 2012. U projektima koji su financirani kreditima Europske banke za obnovu i razvoj - EBRD, u vrijednosti od 40,3 milijuna KM, rekonstruirane su distribucijske mreže. - Ovaj projekt predstavljao je oko 20% ukupnog investicijskog ulaganja u elektrodistributivne objekte u razdoblju od 2009. do 2011. godine i izravno je utjecao na poboljšanje performansi distribucije, tj. smanjenje distributivnih gubitaka, povećanje pouzdanosti distribucijskog sustava, a time i smanjenje troškova održavanja objekata.

Kreditom Europske investicijske banke - EIB, vrijednog 32,9 milijuna eura, financirani su rekonstruiranje i obnova distribucijske mreže, kao i povećanje sigurnosti brana u HE Jablanica, HE Grabovica i HE Salakovac. Kazano je kako je sredstvima kredita financirano ostvarenje 5 ugovora ukupne vrijednosti 64,346.807 KM, odnosno rehabilitiranje i modernizacija sustava nadzora brana HE Jablanica, HE Grabovica i HE Salakovac, instaliranje nadzornog sustava i rehabilitiranje klizišta “Kukovi”, eliminiranje curenja na branama HE Grabovica i HE Salakovac - istražni radovi te eliminiranje curenja na branama HE Grabovica i HE Salakovac - rehabilitacijski radovi. Što se tiče sredstava iz kredita KfW, vrijednog 7,3 milijuna eura, cilj je bio provedba modernih sustava na daljinsko upravljanje distribucijskim mrežama elektroprivrednih poduzeća.

Zbog dugotrajne procedure potpisivanja i odobravanja kreditnih dokumenata na državnoj i entitetskoj razini te kompleksnog procesa izbora konzultanta za pomoć u provedbi projekta za tri elektroprivredna poduzeća u BiH, realiziranje projekta kasni u odnosu na planiranu dinamiku pa je potrebno produljiti rok za povlačenje sredstava i otplatu kredita sukladno dinamici realiziranja projekta. Krajem 2014. godine KfW je dostavio obavijest o produljenju rokova. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije