Zbog nafte se mijenjaju propisi u FBiH

Strane tvrtke od istraživanja nafte i plina tjeraju loši zakoni

nafta
24.01.2016.
u 07:00

Najveći problem predstavlja prikupljanje dokumentacije za prijavu u skladu sa Zakonom o javnim nabavama u BiH

 Nakon što je nizozemska naftna kompanija Sheel prošle godine odustala od projekta istraživanja zaliha nafte i plina na prostoru FBiH, federalna je Vlada, kako bi spremna dočekala novog inozemnog koncesionara, napravila niz zakonskih preinaka koje bi trebale pomoći boljoj i bržoj realizaciji mogućeg traženja nafte i plina, piše Večernji list BiH.

Nove izmjene

Poslije niza nejasnih, nepotpunih zakonskih odluka na koje su, kasnije se pokazalo, imali brojne primjedbe i stručnjaci Shella, nova Vlada FBiH odlučila je bolje definirati pravni okvir u kojem bi trebao raditi novi koncesionar. Tako je donesena odluka prema kojoj je ugovor o koncesiji proglašen kao strateški ugovor od interesa za FBiH, Vlada, kao koncedent, uz odobrenje Parlamenta FBiH, može potpisati ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina bez korištenja postupka odabira iz zakona. U tom slučaju, na prijedlog nadležnog ministarstva, Vlada donosi odluku o davanju suglasnosti za pristupanje postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina od interesa za FBiH, preko izravnog pregovora na način utvrđen ovim člankom. Kako bi se pregovori s koncesionarom lakše odvijali, Vlada će angažirati pravnu osobu kao stručnog konzultanta u vođenju pregovora, kao i u izradi ugovornog načina, a do sada takvog konzultanta nije bilo. Stručni konzultant treba posjedovati iskustvo na međunarodnim pregovorima i izradi ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte i plina. Na prijedlog Vlade, Parlament imenuje stručno povjerenstvo za nadgledanje postupka pregovora i izrade prijedloga ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte i plina. U stručno povjerenstvo ulazi sedam članova sa znanjem iz oblasti energetike, prava i ekonomije, od kojih su po tri člana iz svakog doma Parlamenta FBiH i jedan iz Vlade.

Što su problemi?

Povjerenstvo, kako se navodi u dokumentaciji u čijem smo posjedu, dostavlja Vladi izvješće o pregovorima na temelju kojeg Vlada priprema i utvrđuje prijedlog odluke o dodjeli koncesije s prijedlogom ugovora, piše Večernji list BiH. Taj prijedlog potom ide na Parlament, odnosno usvajanje prijedloga odluke s izvješćem povjerenstva i prijedlogom ugovora o dodjeli koncesije. Objašnjavajući u čemu je bio problem po pitanju pokretanja istraživanja nafte i plina u Federaciji BiH, u dopisu Vladi Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva napominje kako su konzultantske kuće s iskustvom u ovoj vrsti pregovora, koje su bile zainteresirane i koje su preuzele natječajnu dokumentaciju, uglavnom iz europskih zemalja, zatim iz Amerike i Azije. Najveći problem predstavljalo je prikupljanje dokumentacije. Problemi su izazvani razlikom domaćeg i stranog zakonodavstva i nemogućnosti da strane kompanije pribave dokumente propisane Zakonom o javnim nabavama. Nemogućnost pribavljanja i dostave dokumenata kao dokaza, od ovlaštenih institucija, kako je propisano Zakonom i natječajnom dokumentacijom, u samom početku eliminira stručne konzultantske kuće s iskustvom u ovoj vrsti pregovora. Na prostoru BiH i država bivše Jugoslavije nisu izvršeni pregovori i sklopljeni ugovori za ovu vrstu mineralne sirovine i ne postoje konzultantske kuće koje imaju iskustva s ovom vrstom usluga, osim pojedinih stručnih osoba iz Hrvatske koje su radile za Inu.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije