Ministri odlučili

Stranci vize mogu izvaditi na GP Kamensko, Gorica, Bijača, Orašje... te u Zračnoj luci Mostar

15.07.2016.
u 07:00

Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici je na prijedlog Ministarstva sigurnosti i u skladu s novim Zakonom o strancima donijelo odluku o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza u BiH na kojima se mogu izdavati vize. Prema odluci, vize se mogu izdavati strancima koji dolaze u BiH na međunarodne granične prijelaze: Orašje, Gradiška, Izačić, Kamensko, Gorica, Bijača, Brod, Rača, Karakaj, Hum, Klobuk, kao i u zračne luke Sarajevo, Banja Luka, Tuzla i Mostar.

Nova odluka o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza BiH na kojima se mogu izdavati vize rezultat je statističkih praćenja prometa stranaca preko određenih graničnih prijelaza. Istovremeno, svi ovi granični prijelazi ispunjavaju tehničke uvjete za obavljanje potrebnih provjera u postupku izdavanja viza, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Nadležne institucije poduzet će potrebne aktivnosti radi stvaranja tehničkih uvjeta za izdavanje viza na graničnom prijelazu Doljani te drugim graničnim prijelazima, gdje se ukaže potreba. Vijeće ministara je na prijedlog Ministarstva prometa i veza donijelo odluku o usvajanju okvirne strategije prometa BiH 2016. - 2030., čime se BiH omogućava financijska podrška EU-a i međunarodnih financijskih institucija kandidiranim i budućim infrastrukturnim projektima.

Okvirna strategija prometa BiH je planski dokument za prometnu i infrastrukturnu mrežu u BiH i sadržava strukturne prijedloge za razvoj prometnog sektora i programe za nadgradnju kapaciteta radi usklađivanja s dugoročnim ciljevima i strateškim dokumentima EU iz oblasti prometa. Okvirna strategija prometa zasniva se na sektorskim strateškim dokumentima entiteta i Distrikta Brčko BiH koji su ranije usvojeni. Na prijedlog Agencije za državnu službu jučer je imenovano nekoliko novih direktora državnih institucija. Tako je Vijeće ministara imenovalo Zorana Zeljku za direktora Direkcije za ekonomsko planiranje, Josipa Merdžu za direktora Instituta za intelektualno vlasništvo i Sašu Klepića za direktora Arhiva BiH. Jučer je usvojena i informacija Ureda koordinatora za reformu javne uprave o projektu “Unapređenje procesa analize potreba i evaluacije efekata obuke” i ministri su dali podršku provođenju ovog projekta.

Projekt vrijedan 369.573,75 KM bit će financiran iz Zavoda za reformu javne uprave BiH, s ciljem stvaranja učinkovitije javne uprave. Usvojena je informacija o aktivnostima Ministarstva sigurnosti BiH u vezi s kibernetičkom sigurnosti na razini institucija i tijela BiH. Podržan je prijedlog da u okviru Ministarstva sigurnosti BiH bude uspostavljen Sektor za informatiku i telekomunikacijske sustave. Ovaj tim će biti zadužen za preventivno i koordinacijsko djelovanje radi zaštite informacijskih sustava institucija BiH. Ministarstvo sigurnosti će u idućih 30 dana izraditi i Vijeću ministara dostaviti prijedlog odluke o određivanju CERT-a BiH za institucije na razini BiH. Ovo je potrebno radi primjene EU preporuka u borbi protiv kibernetičkog kriminala, koji se sve više negativno odražava na građane, javne i privatne institucije, biznis te društvo u cjelini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije