savjeti

Stop neugodnom mirisu: Ocat ispire tragove znoja s odjeće

pranje
23.05.2016.
u 16:56

Nemojte sportsku odjeću vlažnu ubaciti u košaru za rublje i ostaviti nekoliko dana jer će to omogućiti bakterijama da rastu i razviju ‘mirise’ kojih ćete se teško riješiti

Sportska odjeća izrađena je od umjetnih materijala koji upijaju znoj i pomažu održavanju udobne tjelesne temperature te zaustavljaju trenje i iritaciju kože, no ostatak nekih proizvoda za pranje, posebno omekšivača, može poremetiti njihovu učinkovitost, upozoravaju stručnjaci. 

Sportska tkanina vrlo je propusna, a to osigurava da vlaga može proći kroz materijal, odnosno da znoj brzo i lako isparava, kaže Karolina Jones, stručnjakinja za tekstil i tehnička direktorica u tvrtki koja proizvodi sportsku odjeću Grager’s International. 
No omekšivači i krpice s mirisima koji se stavljaju u sušilicu ostaju na vlaknima odjeće i mogu poremetiti taj proces. Zato je prvo pravilo za kvalitetno pranje sportske odjeće: obavezno preskočiti omekšivač i druge mirise. 

- Želite li da vam sportska odjeća dulje traje, nemojte je vlažnu ubaciti u torbu ili košaru za rublje i ostaviti nekoliko dana jer će to omogućiti bakterijama da rastu i razviju ‘mirise’ kojih ćete se teško riješiti - dodaje Sally Dixon, osnivačica sportske marke Every seond counts, prenosi 24sata.hr.

Već i nekoliko sati, dodaje, može dovesti do toga da se u vlakna tkanine useli smrad kojeg ćete se teško riješiti. Jedan od razloga za to je upravo vrsta tkanine koja najbolje upija znoj i omogućuje njegovo provjetravanje, a to je poliester, vrlo pogodan za rast bakterije micrococcus, koja stvara neugodan miris tijela i odjeće. Umjesto da se sportska majica i tajice “kisele” u torbi, ostavite ih da se suše na zraku. 

Želite li biti sigurni da će se odjeća dobro oprati, deterdžentu dodajte veliku žlicu sode bikarbone, koja se i inače koristi upravo za suzbijanje bakterija i neugodnih mirisa u kućanstvu. Miris znoja možete “izvući” i ako prije pranja odjeću namočite u hladnoj vodi kojoj ste dodali čašu bijelog octa. Druga je mogućnost da čašu octa ulijete u posudu za pretpranje u perilici rublja. 

Potom je operite na 40 stupnjeva i osušite na zraku. Također, sportsku odjeću nemojte prati na temperaturama višim od 40 stupnjeva kako biste spriječili oštećenja i skupljanje. Ako to ne suzbije mirise, ne stavljajte je u sušilicu, da se ne “kuha” u neugodnome mirisu. Rat protiv bakterija nastavite sušenjem na suncu, jer UV zrake i kisik uništavaju bakterije.

Ne miješajte

Kako biste spriječili širenje bakterija i moguće infekcije, odjeću za vježbanje nemojte ubacivati u koš s ostalim rubljem - dobro je prosušite na suncu i ubacite u perilicu rublja.

Prava doza

Ne koristite više deterdženta od preporučene doze i ne pretrpavajte perilicu rublja jer i jedno i drugo utječe na to hoće li se odjeća dobro isprati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?